KU Leuven vierde jaar op rij ‘meest innovatieve Europese universiteit’

De universiteitsbibliotheek van de KU Leuven © REUTERS

Persagentschap Reuters heeft de KU Leuven dinsdag voor het vierde jaar op rij uitgeroepen tot meest innovatieve universiteit van Europa.

pvm

De ranglijst wordt opgesteld aan de hand van tien parameters met betrekking tot de onderzoeksoutput, zoals artikels in wetenschappelijke tijdschriften en patentaanvragen waarmee een universiteit haar onderzoeksresultaten beschermt en commercialiseert.

De top vijf wordt vervolledigd door de University of Erlangen in Nuremberg (2), het Imperial College Londen (3), de University of Cambridge (4) en EPFL-Swiss Federal Institute of Technology Lausanne (5).

In de top honderd staan 23 Duitse instellingen, 21 uit het Verenigd Koninkrijk, 18 uit Frankrijk, 9 uit Nederland 9 en 7 uit België. De ULB staat op de 40e plaats, de UCL op 43, UGent eindigde op 48, de VUB op 59, de Universiteit van Luik op 91 en de Universiteit van Antwerpen op 93.

Patenten en artikels

Bij het opstellen van deze rangschikking werden meer dan 600 instituten verspreid over Europa doorgelicht.

Wat de KU Leuven betreft wijst Reuters op het hoge aantal patenten en wetenschappelijke artikels ‘die onderzoekers wereldwijd beïnvloeden’. In de jaren 2012-2017 werden 305 basispatenten verworven. Meer specifiek wordt de aandacht gevestigd op het door zonnepanelen aangedreven apparaat voor waterstofproductie dat in maart werd voorgesteld door onderzoekers van het Leuvense Centrum voor Oppervlaktechemie en Katalyse.

‘Eenzame hoogte’

De Leuvense rector Luc Sels reageert niet verbaasd op het nieuws dat de KU Leuven haar koppositie in deze ranking behoudt. ‘Onze activiteiten op het vlak van technologietransfer en valorisatie van wetenschappelijk onderzoek blijven immers onverminderd hoog, wat zich vertaalt in een groot aantal aangevraagde en goedgekeurde patenten, creatie van spin-offs en inkomsten uit licenties’, zegt Sels. ‘Wij bevinden ons op dat vlak op eenzame hoogte, getuige de vele bezoeken van andere instellingen en zelfs regeringen die hier willen komen nagaan hoe wij dat aanpakken.’