Direct naar artikelinhoud
Venezuela

Coup mislukt? President Maduro spreekt Venezolanen toe

President Nicolas Maduro.Beeld AP

Volgens de Venezolaanse president Maduro is de couppoging van oppositieleider Juan Guaido mislukt. ‘Ik bedank de legerleiding voor hun moed bij het verdedigen van de vrede’, benadrukte hij in een televisietoespraak die bijna een uur duurde. Guaidó laat het er niet bij zitten en roept iedereen op om vandaag, de Dag van de Arbeid, opnieuw massaal de straat op te gaan. 

Het was de eerste keer dat Maduro te horen was sinds zelfverklaard interim-president Guaidó gisteren had opgeroepen tot de “laatste fase om het land te bevrijden”.

In zijn toespraak feliciteerde Maduro het leger omdat het “de kleine groep die geweld wilde verspreiden via deze putschistische schermutseling” onder controle heeft gekregen. De president noemt de gebeurtenissen een poging tot staatsgreep. “Dit zal niet ongestraft blijven. Ik heb drie procureurs aangeduid die alle betrokkenen aan het ondervragen zijn”, aldus Maduro. 

Nog volgens de president raakten vijf soldaten en drie politieagenten gewond tijdens schermutselingen met betogers die Guaidó steunen.

Een demonstrant loopt in Caracas voor een bus langs die in brand is gestoken door demonstranten.Beeld AP

Vlucht naar Cuba

Nicolas Maduro zou gisterenmorgen het land hebben willen verlaten nadat zijn tegenstrever de oppositie en zijn aanhangers had opgeroepen tot een opstand. Maar Rusland zou de in het nauw gedreven president hebben omgepraat waardoor hij bleef. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een interview met CNN.

Volgens Pompeo stond er al een vliegtuig klaar voor Maduro en zijn gevolg. “Voor zover we begrijpen, was hij klaar om te vertrekken. Maar de Russen overtuigden hem ervan te blijven.” Maduro zou volgens de Amerikanen van plan geweest zijn om naar Cuba te vluchten. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo.Beeld AFP

Pompeo wilde niet zeggen of de Amerikanen Maduro hadden laten landen in Havana. “Maduro begrijpt wat er zal gebeuren wanneer hij op dat vliegtuig stapt”, was het enige dat hij kwijt wilde. “Hij weet wat we van hem verwachten.”

Pompeo gaf voorts toe dat de VS de voorbije weken van “hoge leiders” binnen de Venezolaanse regering had gehoord dat ze zouden deserteren indien het tot een opstand kwam. Deze figuren zijn tot hiertoe loyaal gebleven aan Maduro, zei Pompeo zonder verder uit te weiden.

Maduro ontkende later dat hij Venezuela zou willen ontvluchten richting Cuba, zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had verklaard.

Videoboodschap

Inmiddels heeft de Venezolaanse interim-president Juan Guaido iedereen opgeroepen om de manifestaties tegen president Maduro voort te zetten. Hij deed dat in een videoboodschap: “Ik roep de de gewapende troepen op om ‘operatie vrijheid’ voort te zetten”. 

Ook gisteren lanceerde hij, geflankeerd door soldaten, een videoboodschap op Twitter waarin hij het leger opriep zich bij hem te voegen. Vooral bij La Carlota, de luchtmachtbasis waar hij zijn videoboodschap opnam, verzamelden in de loop van dag zich heel wat mensen en braken rellen uit.

Juan Guaido riep de Venezolanen vandaag geflankeerd door militairen op de ‘eindstrijd’ tegen Maduro in te zetten.Beeld AP

Guaidó trok na zijn videoboodschap naar de wijk Altamira in het centrum van Caracas en riep via Twitter de bevolking nogmaals op om op straat te komen om Maduro omver te werpen. “Nu is het moment. Er is geen weg meer terug”, aldus Guaidó. “De toekomst is van ons: het volk en het leger verenigd om de usurpatie te beëindigen. Samen zijn wel onoverwinnelijk!”

Minstens 69 gewonden

Bij de schermutselingen die op de oproep volgden zijn in Caracas minstens 69 mensen gewond geraakt. Twee personen werden geraakt door kogels. Dat hebben de plaatselijke gezondheidsdiensten gemeld. Volgens diverse media zou ook een derde persoon door kogels zijn geraakt.

Eerder was op diverse beelden te zien hoe militaire pantserwagens in de Venezolaanse hoofdstad inreden op demonstranten die zelf die pantserwagens hadden aangevallen. De betogers gooiden ook met stenen naar de soldaten, die daarop onder andere traangas inzetten.

Interim-president

Op 23 januari riep Guaidó zichzelf uit tot interim-president. Een vijftigtal landen heeft hem in die functie erkend. De oppositie meent dat Maduro zijn mandaat heeft verlengd door de verkiezingsresultaten te vervalsen. Ook vindt Guaidó dat Maduro verantwoordelijk is voor de zware economische crisis in het land.

Maduro beschuldigt Guaidó er op zijn beurt van een staatsgreep te willen plegen met de hulp van de Verenigde Staten.

Een aanhanger van Guiado gooit traangas in Caracas.Beeld AP
Een aanhanger van Guiado met een Venezolaanse vlag in Caracas.Beeld AP
Een vrouw ligt bedwelmd door traangas op straat.Beeld AFP