VIDEO. Nederlands kampioenschap tegenwindfietsen in erg zware omstandigheden

Het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen, dat traditioneel plaatsvindt op de stormvloedkering aan Neeltje Jans in Zeeland, is ondanks de zware storm toch van start gegaan. Tweehonderd individuele rijders en twintig ploegen doen eraan mee, meldt Omroep Zeeland op zijn website. Het zijn erg zware omstandigheden voor de fietsers; er gelden immers windstoten tot 110 kilometer per uur.

De organisatoren hadden er omwille van de storm even aan gedacht om de route in te korten, maar door protest van de deelnemers werd op dat besluit teruggekomen. Toch is er ook kritiek te horen op sociale media: fietsen in dergelijke weersomstandigheden is volgens sommigen onverantwoord en vragen om ongevallen.

Het NK Tegenwindfietsen vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. De deelnemers moeten bij Neeltje Jans -dat deel uitmaakt van de Oosterscheldekering- 8,5 kilometer afleggen op een oer-Hollandse fiets met terugtraprem. Er is minimaal een windkracht 7 vereist, maar die wordt vandaag/zondag ruimschoots gehaald. Men verwacht er zelfs windkracht 9, met windstoten tot 110 kilometer per uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer