Kempense traditie ‘Poortje Pik’ loopt compleet uit de hand: “Dit kan echt niet de bedoeling zijn”

In het Kempense Rijkevorsel is het folkloristische evenement “Poortje pik” in de nacht van dinsdag op woensdag op sommige plaatsen wat uit de hand gelopen. Dat zegt VRT Radio. Burgemeester Dorien Cuylaerts (N-VA) bevestigt dat enkele deelnemers allicht iets te enthousiast te werk zijn gegaan, maar wil de traditie niet verloren laten gaan.

“Poortje pik” houdt in dat in de nacht van 30 april op 1 mei losse voorwerpen uit de voortuinen van inwoners van Rijkevorsel ontvreemd worden en worden samengebracht op het dorpsplein, waar iedereen de volgende ochtend zijn spullen weer kan komen ophalen.

“Vanochtend lagen er bijvoorbeeld heel wat vuilbakken, fietsen, tuinkabouters en stenen beeldjes”, zegt burgemeester Dorien Cuylaerts. “Ik heb echter ook enkele verkeersborden zien liggen, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Het is jammer dat er blijkbaar een paar zure appels zijn geweest die wat te ver zijn gegaan.”

© ram

Enkele inwoners getuigen dat er ook brievenbussen uit de grond zijn getrokken en er zou zelfs een aanhangwagen ontvreemd zijn. Cuylaerts wil naar eigen zeggen de concrete meldingen bij de politie afwachten, maar bevestigt dat dergelijke feiten niet door de beugel kunnen.

“We zullen camerabeelden gebruiken om dat uit te klaren”, zegt ze. Aan een einde van de traditie denkt ze vooralsnog niet. “Dit gebeurt hier al honderden jaren, het zou jammer zijn om dat verloren te laten gaan”, stelt ze. “Bovendien, als we naar nultolerantie zouden gaan, ontstaat er misschien een kat-en-muisspel met de politie dat de gemeenschap nog veel meer kost.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen