Zuhal Demir scherp voor ‘ophitsende politici bij rellen in Schaarbeek’: “Zij hebben dit veroorzaakt. Allochtone politici die lak hebben aan de rechtsstaat”

Valse informatie op sociale media heeft de rellen aan een school in Schaarbeek mee in de hand gewerkt. Dat zei burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) dinsdag nadat protesten aan die school uit de hand waren gelopen. Hij wees daarbij met een beschuldigende vinger naar politici van PS en CDH en diende woensdag een klacht in. N-VA-politica Zuhal Demir gaat daar nu op verder en stelt het zelfs nog scherper. Ze heeft het over ‘allochtone politici die lak hebben aan de rechtstaat’.

lbo, rrln

De moeder van een kleuter van de Schaarbeekse school École 1 stapte vorige week donderdag naar de politie. Ze had in het ondergoed van haar dochtertje bloed gevonden. In samenspraak met de schooldirectie en het gemeentebestuur werd het meisje naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Daar werden ‘verwondingen’ vastgesteld.

LEES OOK. Burgemeester sluit school na rellen. Ouders en politie op de vuist nadat parket meedeelt dat meisje (4) niet werd verkracht

Al snel ontstonden er geruchten dat dat bloed het gevolg zou zijn van seksueel misbruik, op school. Gevolg: er werd geprotesteerd aan de school. Dinsdag liep dat protest uit de hand. Ouders en politie gingen met elkaar op de vuist nadat het parket had meegedeeld dat uit onderzoek bleek dat het meisje niét verkracht was, maar dat het bloed het gevolg was van een infectie.

Maar het kwaad was al geschied: aan de school werd geprotesteerd, en ook op sociale media werden berichten verspreid over ‘verkrachting’ en ‘misbruik van een kind van 4’.

Klacht ingediend

De berichten en video’s op Facebook, óók van politici, hebben volgens burgemeester Clerfayt dus mee bijgedragen aan het verspreiden van valse geruchten en aan de uiteindelijke rellen aan de school dinsdag. De burgemeester heeft nu een klacht ingediend wegens oproepen tot geweld en wegens aangebrachte vernielingen. Clerfayt dient de klacht in “in naam van de school, de pedagogische ploeg en al het personeel”, zo klinkt het in een mededeling.

“Politici met andere normen en waarden”

Zuhal Demir valt de burgervader bij. De voormalige N-VA-staatssecretaris voor Gelijke Kansen zegt op Twitter dat “politici dit hebben veroorzaakt”. “Allochtone politici die lak hebben aan de rechtsstaat, die door traditionele partijen op de lijst gezet worden omwille van stemmenpotentieel, maar niet de normen en waarden van die partijen delen”, zegt Demir. “Stemvee is stampede geworden.”

De Schaarbeekse burgemeester heeft het vooral over een PS-politicus en een politicus van CDH. Dat de gemoederen verhit bleven en voordien ook verhit waren geraakt, wijt de burgemeester deels aan hen. Zij zouden de valse geruchten over misbruik mee gevoed hebben, onder andere door de Guinese gemeenschap in Schaarbeek op te hitsen, aldus de burgemeester.

Het was onder meer het Brussels gemeenteraadslid Mamadou Cellou Diallo (PS) - net als de familie van het betrokken kind van Guineese afkomst - die via sociale media onder andere door het delen van berichten herhaaldelijk had opgeroepen om maandag en dinsdag te komen betogen voor de school. Op zijn Facebookprofiel deelde Diallo zelf meerdere berichten over de situatie. Hij zette er ook meerdere foto’s op van protesterende ouders aan de school in Schaarbeek, foto's en video’s die hij zelf gemaakt heeft, aangezien ook hij aanwezig was op het protest.

Dat het slechts om geruchten van mogelijk misbruik gaat en dat het onderzoek ook nog loopt, viel moeilijk af te leiden uit de berichten. Zo deelde Diallo ook berichten waar sprake is over “verkrachting van het meisje van 4”. Ook na dat het parket communiceert dat er geen sprake is van misbruik, maar wel van een infectie, deelde Diallo op zijn Facebookpagina nog steeds berichten over “mogelijke verkrachting.” Intussen zegt de PS-politicus ook dat er een advocaat onder de arm werd genomen, onder andere om de dossiers van het parket te kunnen inkijken.

Eerder was CDH-politicus Yusuf Yildiz vrijdagavond in een video op Facebook ook al ingegaan op het incident. Hij had het over “een kind van 4 dat misbruikt werd op school”. Op dat moment liep er nog een onderzoek en was nog lang niet duidelijk of er al dan niet sprake was van misbruik of aanranding. De video werd al meer dan 160.000 keer bekeken.

“Ik reageerde als een vader, niet als een politicus”

“Het is nooit mijn bedoeling geweest om haat te zaaien of op te roepen tot geweld”, zegt Diallo in een reactie aan VRT NWS. “Ik wilde enkel de gemeente mobiliseren om de familie te ondersteunen.” Naar eigen zeggen sprak hij altijd van een “vermoeden van misbruik” of “mogelijke zedenfeiten”.

Ook Yildiz is zich van geen kwaad bewust. “Ik heb die mensen helemaal niet opgeroepen om samen te komen. Integendeel, ik heb altijd aan de kant van de ordebewakers gestaan en zelfs nog tot stilte aangemaand toen de burgemeester er wilde spreken.”

Yildiz vindt niet dat hij te snel conclusies heeft getrokken in zijn berichten op sociale media. “Ik heb enkel gezegd dat de eerste vaststelling in die richting ging. Ik heb zoals een vader gereageerd, en niet zoals een politicus. Eerlijk? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in dezelfde richting had gedacht.”

Daar heeft burgmeester Clerfayt geen boodschap aan. Volgens hem heeft Yildiz zich schuldig gemaakt aan het oproepen tot geweld. Hij zou dat in een video op sociale media hebben gedaan, in het Turks. Clerfayt vraagt nu aan CDH-voorzitter Maxime Prévot om Yildiz uit de partij te zetten.

Aanhoudingen

Na de onlusten kon de politie de identiteit van verschillende amokmakers achterhalen. Eén van hen is een 30-jarige vrouw. Zij werd dinsdag gerechtelijk aangehouden. De vrouw wordt verdacht van het vernielen van enkele ruiten van de school, stelt woordvoerder van de lokale politie Audrey Dereymaeker.

Daarnaast werd een man administratief aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen