Mike Pompeo over Venezuela: ‘Militaire interventie mogelijk als dat nodig is’

Mike Pompeo © belga

De Verenigde Staten zijn bereid om militair tussen te komen in het conflict in Venezuela. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, gezegd tijdens een interview met televisiezender Fox Business Network.

De Verenigde Staten zijn bereid om militair tussen te komen in het conflict in Venezuela. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, gezegd tijdens een interview met televisiezender Fox Business Network.

‘Militair optreden is mogelijk. Als dat nodig blijkt, dan zullen de Verenigde Staten dat doen’, zei Pompeo. De buitenlandminister voegde er wel aan toe dat hij liever een vreedzame machtsovergang zou willen in Venezuela.

In een telefoongesprek met Pompeo na diens uitspraken veroordeelde zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov de verklaringen. Hij had het over ‘de vernietigende invloed’ van de VS in Venezuela en ‘een flagrante overtreding van het internationaal recht’, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling. Lavrov waarschuwde zijn collega ook voor ‘zware gevolgen’.

Vervolgens verspreidde ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een medeling waarin het Rusland ervan beschuldigt samen met Cuba – dat ook Maduro steunt – Venezuela en de Amerikaans-Russische betrekkingen te ‘destabiliseren’ met zijn ‘interventie’.

Opnieuw rellen tussen ordediensten en aanhangers van Guaido in Caracas

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas is het woensdag opnieuw tot rellen gekomen tussen aanhangers van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaido en de ordediensten. Minstens 27 mensen zijn daarbij gewond geraakt. Een 27-jarige vrouw is overleden aan haar verwondingen, meldde de ngo Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.

De schermutselingen begonnen in de late ochtend aan de militaire basis La Carlota, in het oosten van Caracas, toen demonstranten de snelweg probeerden te blokkeren. De protestanten gooiden stenen en molotovcocktails naar leden van de Boliviaanse Nationale Garde (GNB). De veiligheidstroepen vuurden daarop traangas op de menigte af. Een paar honderd meter verderop demonstreerden enkele duizenden mensen tegen president Nicolas Maduro na een oproep van Guaido.

Naar aanleiding van 1 mei riep de oppositieleider op tot de ‘grootste manifestatie in de geschiedenis van Venezuela’ om Maduro van de macht te verdrijven. Tijdens een betoging in Caracas sprak de oppositieleider de manifestanten toe. ‘We zullen nu met de soldaten praten. We zullen hen allemaal achter onze zaak krijgen’, zei hij.

Het was vanop dezelfde basis dat Guaido dinsdag opriep tot een militaire coup. Die mislukte, maar de schermutselingen bleven doorgaan. Dinsdag ontaardden de protesten ook al in geweld tussen manifestanten en ordediensten. In de noordelijke deelstaat Aragua werd een 24-jarige betoger gedood, verspreid over het hele land raakten volgens lokale media minstens 100 mensen gewond. Volgens mensenrechtenorganisatie Foro Penal werden 119 mensen opgepakt.

Guaido – die onder meer gesteund wordt door de VS – riep dinsdag in een videoboodschap de bevolking en militairen op om zich bij hem en overgelopen militairen aan te sluiten om president Nicolas Maduro van de macht te verdrijven. ’s Avonds laat deed Maduro het incident af als een ‘putschistische schermutseling’ die volledig werd neergeslagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content