Videospeler inladen...

Gepensioneerden en klimaat centraal op 1 mei: wat stellen de verschillende partijen voor?

1 mei, de Dag van de Arbeid, is traditioneel de dag waarop de linkse partijen het belang van de sociale zekerheid, goede pensioenen en lonen benadrukken. Na vijf jaar centrum­rechts beleid klinkt daar nu vooral kritiek op de "sociale afbraak".  Wie meebestuurde (N-VA, CD&V, Open VLD en federaal ook MR) wijst dan weer op de jobs die zijn gecreëerd en het effect van onder andere de taxshift. Een overzicht. 

Gisteren gaven de socialisten het startschot voor de 1 meivieringen met een feest in de Vooruit in Gent. Voorzitter Crombez maakte er duidelijk dat zijn partij enkel in een regering stapt als de btw op elektriciteit wordt verlaagd naar 6 procent (nu 21 procent). “Wie voor SP.A stemt, mag er ook zeker van zijn dat het minimumpensioen van 1.500 euro (voor wie 42 jaar heeft gewerkt, red.) er komt”, zei Crombez. Heel wat partijen zijn daar voorstander van, maar niet iedereen is het eens over de concrete uitwerking. Met de vraag om de pensioenleeftijd op 65 jaar te houden, staat de gepensioneerde helemaal centraal op deze Dag van de Arbeid. 

Maar opvallend, vandaag in Oostende lag de nadruk in de toespraak van Crombez meer op klimaatmaatregelen. Ook Europees lijsttrekker Kathleen Van Brempt (SP.A) sprak in Antwerpen haar steun uit voor de klimaatspijbelaars. De socialisten waarschuwen wel dat de klimaatmaatregelen de werknemers niet te zwaar mogen belasten.

Andere voorstellen zijn gratis openbaar vervoer tot 18 jaar, 100.000 extra sociale woningen, de verlaging van de waarborg voor een huurwoning naar 2 maanden en een investering om Vlaamse woningen te isoleren. De socialistische vakbond ABVV legde vandaag in Antwerpen dan weer de nadruk op “werkbaar werk”. Daarop heeft de Vlaamse regering volgens vakbondsvrouw Caroline Copers de laatste jaren 100 miljoen bespaard.

Ook Groen hield gisteren al een bijeenkomst in Kortrijk. Daar had voorzitster Meyrem Almaci het over haar persoonlijke achtergrond. Om mensen uit armoede te tillen, focust Groen op drie maatregelen. Zo wil de partij al lang een nieuwe belasting (van 0,15 procent) voor mensen met een vermogen van meer dan 1 miljoen. Daarover ontstond vorige week nog een hevig politiek debat, omdat Groen daarvoor een register wil opstellen, waarin opgelijst staat wie wat bezit.

Extra personeel in het onderwijs is een tweede prioriteit voor de groenen. En Almaci herhaalde gisteren nog eens dat de flexi-jobs voor haar partij moeten verdwijnen. Want die zorgen voor "een verschuiving van reguliere arbeid naar goedkope statuten", zei de voorzitster.

Maar 1 mei is al lang geen feest meer van de linkse partijen alleen. Ook de partijen die economisch gezien een liberaler programma hebben, pakken via alle kanalen uit met hun 1 meiboodschap. Het meest opvallend is misschien wel een filmpje van Geert Bourgeois, de Vlaamse minister-president (N-VA). Bourgeois verwijst in de video naar de jobs die in de privésector zijn gecreëerd en de voordelen voor de laagste lonen door de taxshift.

Het verhaal dat de groenen en de socialisten vandaag brengen, noemt hij “groteske leugens”: “Zij willen u laten geloven dat het allemaal kommer en kwel is in dit land, dat uw koopkracht gedaald zou zijn, dat de armoede en de ongelijkheid gestegen zou zijn”, zegt Bourgeois. “Niets is minder waar.” Na de verkiezingen wil N-VA verdergaan met het gevoerde beleid, zegt Bourgeois, “veel meer pensioen” geven aan “wie voldoende lang gewerkt heeft” en de lasten op arbeid verlagen.

De liberalen van MR en Open VLD sloegen dan weer de handen in elkaar voor een groots opgezet “Feest van de Arbeid” in Hannuit, in de provincie Luik. Daar klinkt een gelijkaardig geluid als bij N-VA. “Wie verdedigt werk en jobcreatie? Dat zijn wij, de liberalen”, klonk het bij voorzitster Gwendolyn Rutten (Open VLD).

Premier Charles Michel (MR) wees net als Bourgeois op de 230.000 jobs die de afgelopen jaren werden gecreëerd. Michel klinkt vooral kritisch voor de plannen van de Franstalige socialisten van PS, en spoorde de Waalse kiezers aan om geen “kat in een zak te kopen” bij de verkiezingen op 26 mei. Het liberale feest werden even verstoord toen twee mannen het podium opkwamen met een spandoek dat verwijst naar het protest van de “gele hesjes”.

Het liberale feest werden even verstoord toen twee mannen het podium opkwamen met een spandoek dat verwijst naar het protest van de “gele hesjes”.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken somt in zijn toespraak in Ninove drie duidelijke maatregelen op: Vlaams Belang wil net als de socialisten een minimumpensioen van 1.500 euro. Dat moet volgens de partij al mogelijk zijn na een loopbaan van 40 jaar. Ook de verlaging van de btw op elektriciteit vinden we bij Vlaams Belang terug. Daarnaast wil de partij ook voor 125 euro netto extra per maand zorgen. Daarvoor moet de belastingvrije som omhoog, en de tweede schijf in de personenbelasting omlaag naar 30 procent.

Die belastingsverlagingen (de verlaging van de btw en de hervorming van de personenbelasting) kost volgens het Planbureau maar liefst 9,5 miljard euro. Van Grieken wil het geld halen uit een staatshervorming, “want er vloeit nog altijd 7 miljard euro Vlaams geld naar Wallonië”, klinkt het. “Dit land telt veel te veel parlementen, en vooral veel te veel politiekers”, zegt hij. Ook op migratie kan volgens Van Grieken worden bespaard. 

Bekijk hieronder een stukje uit de 1 meitoespraak van Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang:    

Videospeler inladen...

De uiterst linkse PVDA ziet zijn kans schoon om op deze 1 mei nog eens terug te komen op hun score uit de laatste peiling van VRT NWS. De partij ging er met 3,1 procent op vooruit en strandde voor het eerst boven de kiesdrempel met 5,9 procent. Volgens voorzitter Peter Mertens waren er zelfs meer mensen aanwezig voor de speech van PVDA in Antwerpen, dan bij SP.A.

Ook PVDA wil het minimumpensioen naar 1.500 euro per maand optrekken. Dat is een voorwaarde om mee te besturen, zei Kamerlid Raoul Hedebouw (PTB/PVDA) in zijn toespraak in Luik. Daarnaast wil de partij dat de "fiscale achterpoortjes voor de grote multinationals gesloten worden". Ook Hedebouw bracht in zijn toespraak hulde aan de jongeren die op straat kwamen voor het klimaat. Een CO2-heffing ziet de partij dan weer niet zitten, want die zou "vooral de arbeiders en armsten raken". 

Volgens PVDA-voorzitter Peter Mertens waren er vandaag meer mensen aanwezig bij de 1 meitoespraak van PVDA in Antwerpen, dan bij SP.A.

Bekijk de reportage over de 1 meivieringen bij de verschillende partijen uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen