Vlaams Belang schrapt Anke Van dermeersch uit bestuur, ook sanctie voor Dewinter

© Photo News

Het Partijbestuur van het Vlaams Belang heeft geen halve maatregelen na de heisa over het bezoek van parlementsleden Filip Dewinter, Anke Van dermeersch en Jan Penris aan de beruchte partij ‘Gouden Dageraad’ in Griekenland. Anke Van dermeersch wordt geschrapt als partijbestuurslid en vervangen als senator, Dewinter en Penris krijgen ook een sanctie.

boj

Filip Dewinter, Anke Van dermeersch, Jan Penris en Frank Creyelman reisden afgelopen week naar Griekenland om er de vluchtelingencrisis met eigen ogen te aanschouwen. Op foto’s en berichten op de sociale media was te zien dat de Vlaams Belangers ook een ontmoeting hadden met leden van Gouden Dageraad en dat Dewinter zelfs een toespraak hield op een bijeenkomst van de partij. Gouden Dageraad wordt beschouwd als neonazistisch.

“Het partijbestuur stelt vast dat de betrokken parlementsleden tijdens hun bezoek de indruk hebben gewekt dat het Vlaams Belang zich zou associëren met de Griekse partij ‘Gouden Dageraad’. Hiervan wil het Vlaams Belang zich in de meest formele zin distantiëren”, meldt de partij zondag in een persbericht. “Met dit eigengereid optreden, dat niet het eerste incident was in zijn soort, gingen de betrokkenen niet alleen in tegen de duidelijke afspraken in verband met Europese samenwerking in het bijzonder, maar ook tegen de richting die door de partijraad werd bepaald na de analyse van de verkiezingen van 25 mei 2014. Ze brachten hierdoor de partij ernstige schade toe”, klinkt het nog.

Drie maatregelen

Er werden drie maatregelen genomen. Ten eerste worden de drie parlementsleden officieel terechtgewezen. De betrokken parlementsleden mogen bovendien geen politieke buitenlandse contacten onderhouden zonder hiervoor een mandaat van voorzitter of partijbestuur te hebben. De derde maatregel is de zwaarste: Anke Van dermeersch geschrapt zal worden als Partijbestuurslid en vervangen zal worden als gemeenschapssenator

“Voor het partijbestuur is dit incident gesloten en wordt er op een toekomstige correcte samenwerking met de parlementsleden gerekend. De oplossingen die het Vlaams Belang voorstelt voor diverse maatschappelijke problemen vereisen een eendrachtig optreden van onze partij”, klinkt het nog.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen