Gemeenteraad keurt subsidies aan verenigingen goed maar college zag één (belangrijk) detail over het hoofd

© pdv

© pdv

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Na een klacht van oppositiepartij Open VLD heeft de gouverneur de beslissing van de gemeenteraad van Kruisem tot toekenning van de subsidies aan bepaalde verenigingen vernietigd. Reden: belangenvermenging van burgemeester en schepenen.

Paul Darragas

Op de gemeenteraad in Kruisem van 11 februari werden voor een bedrag van 118.810 euro subsidies over een dertigtal lokale verenigingen en organisaties verdeeld.

Een aantal verkozen CD&V-mandatarissen oefenen echter ook een bestuursfunctie uit in diezelfde verenigingen die op de lijst van begunstigden voor subsidies staan: schepenen Robrecht Bothuyne en Baron Bernard della Faille d'Huysse bij Nokere Koerse (45.000 euro), burgemeester Joop Verzele bij de Gulden Eifeesten in Kruishoutem (35.000 euro) en schepen Kristof Callens bij paardensportevenement l'Equino in Nokere (5.000 euro). Zij namen in de gemeenteraad ook deel aan de bespreking en stemming van dit agendapunt. Op basis van belangenvermenging heeft waarnemend provinciegouverneur Didier Detollenaere de toekenning van deze subsidies vernietigd.

Tijdens die bewuste raadszitting verzocht gemeenteraadslid Filip Geysens (Open VLD) de betrokken mandatarissen meermaals om de zaal te verlaten, zodat geen onregelmatigheden of procedurefouten konden worden gemaakt bij de bespreking en stemming van dit punt. De burgemeester en schepenen weigerden dit.

Filip Geysens: “Het is een mandataris verboden om deel te nemen aan een bespreking waarin hij of zij een rechtstreeks belang heeft. Op die manier wil de wetgever een zo groot mogelijke objectiviteit waarborgen. Het is onze grootste bezorgdheid dat verenigingen verder kunnen rekenen op continuïteit en financiële stabiliteit in hun werking.”

Opnieuw voorleggen aan raad

“De burgemeester en de schepenen hadden niet mogen deelnemen aan de bespreking en stemming over de subsidies aangezien zij zelf een bestuursfunctie opnemen in één van deze verenigingen en dus betrokken partij zijn. Onze fractie pleit voor een herziening van de subsidiesystematiek, dat gericht is op een objectief en geharmoniseerd beleid en dat voor iedereen redelijk en aanvaardbaar is. De gemeenteraadsbeslissing zal opnieuw ter goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de raadsleden”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen