Theo Francken.
Volledig scherm
Theo Francken. © Baert Marc

Francken wil meer aandacht voor Vlaamse identiteit op school

N-VA-kopstuk Theo Francken heeft als burgemeester van Lubbeek een bijzondere opdracht gegeven aan zijn drie gemeentelijke basisscholen. Hij vraagt dat ze hun pedagogisch project actualiseren "met aandacht voor onze Vlaamse identiteit en geschiedenis". Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen vandaag.

88 reacties

  • Marc Baeyens

    5 jaar geleden
    Francken durft zich inzetten voor de Vlaamse identiteit, wat niet kan gezegd worden van onze trado-partijen die bang zijn te verbranden aan potentiële nieuwkomers.
  • Gerry Cle

    5 jaar geleden
    We moeten niet focussen op de eigen Vlaamse cultuur en geschiedenis maar integendeel leren om andere culturen te begrijpen en te gedogen.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    De Gulden Sporenslag heeft niets met Vlaams nationalisme te maken, eric maier. En alles met een conflict van de steden Gent en Brugge met de Fransen. Steden die geholpen werden met volk uit Namen en Zeeuws-Vlaanderen. Door Antwerpen, Limburg en Brabant in de steek gelaten werden. In het romantisch nationalisme van de 19e eeuw werd dat feit historisch vervalst en gerecupereerd om dat nationalisme te dienen.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Standaard Vlaams of Nederlands bestond hier zelfs niet. Tot ver in de 20e eeuw bleef het Frans de officiële taal. Daarnaast bestonden hier lokale dialecten die zo van elkaar verschilden dat men elkaar onderling nauwelijks verstond. Het nieuwnederlands waar het moderne Nederlands van afstamt was een ontwikkeling vanaf de 16e eeuw die vooral plaats greep bij onze Noorderburen door de opkomst van een rijke burgerij voorafgaand aan hun gouden 17e eeuw.
  • Peeters Freddy

    5 jaar geleden
    Toegegeven, iedere politieker zegt dat het onderwijs achteruit gaat. Niet moeilijk ze spijbelen meer dan dat ze in de klas zitten, Francken heeft gelijk.