Politie arresteert per vergissing burgers tijdens terreuroefening

© Lokale Politie Antwerpen

De Antwerpse politie heeft tijdens de grote antiterreuroefening in het Sportpaleis een pijnlijke vergissing gemaakt.

jvt

Twee burgers die met hun wagen in de buurt reden, werden beschouwd als ‘terroristen’ en werden onder schot gehouden, uit hun wagen gesleurd en in de boeien geslagen. Dat bericht de Gazet van Antwerpen donderdag. Pas in het cellencomplex kwam de blunder aan het licht.

Een van de mannen had zijn verhaal gedaan op Facebook. De man, van buitenlandse origine, klaagde daarbij de ongelijke behandeling aan door de politie. ‘Na meer dan anderhalf uur kwam er eindelijk een combi om ons mee te nemen’, stelt Hamed Jabarkhel. ‘Aangezien er nog maar plaats was voor één persoon werd mijn collega, een blanke Belgische man, vrijgelaten. Zomaar. Ik moest mee in de overvolle combi.’

De 25-jarige man uit Borgerhout diende een officiële klacht in. 'Ik heb doodsangsten uitgestaan', zegt hij.

De Antwerpse politie betreurt de fout. ‘Dit had niet mogen gebeuren’, aldus woordvoerder Willem Migom. Zowel het parket als de Dienst Intern Toezicht onderzoekt de zaak. Op Twitter zegt de politie ook dat ze zich formeel zal verontschuldigen bij de twee betrokkenen. Beide mannen werkten voor een firma die vlak bij het Sportpaleis gevestigd is.

De politie hield woensdagavond de grootschalige veiligheidsoefening in het Sportpaleis. De simulatie hield in dat zes schutters het vuur hadden geopend in het Sportpaleis. Meer dan duizend mensen moesten op korte tijd worden geëvacueerd.