Direct naar artikelinhoud
Toerisme

De Costa Belgica blijft maar groeien: nooit eerder kochten zoveel Belgen een huis in Spanje

De Spaanse stad Benidorm aan de Costa Blanca, de favoriete regio van Belgen in Spanje.Beeld Photo News

De Costa Belgica blijft maar groeien. Nooit hebben meer Belgen een huis in Spanje gekocht dan vorig jaar: 4.108 om precies te zijn. Een cijfer dat in tien jaar tijd maal zeven is gegaan. Een derde van de aankopen zijn nieuwbouwwoningen. Aan de Costa Blanca, in de buurt van de steden Alicante, Murcia en Benidorm, voelen de Belgen zich het meest thuis.

De verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen gaat al tien jaar aan een stuk in stijgende lijn. Volgens de Spaanse registratiekantoren waar Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed, de officiële cijfers opvroeg, kregen vorig jaar 4.108 Spaanse woningen een nieuwe Belgische eigenaar. In totaal waren er de voorbije tien jaar 24.345 Belgen die hun krabbel zetten onder een koopovereenkomst in Spanje. 

Opvallend: de Belgen zijn in Spanje nummer één als het op nieuwbouw aankomt. Een op de drie aankopen door een Belg is of maakt deel uit van een nieuwbouwproject, goed voor 1.349 woningen. Zelfs de Britten, die meer dan dubbel zo veel Spaanse woningen kopen dan onze landgenoten, kochten ‘maar’ 1.307 nieuwbouwwoningen. “Van de typische rustieke Spaanse casa moeten veel Belgen niets hebben. Hun tweede verblijf hebben ze het liefst strak en modern”, zegt Marleen De Vijt, CEO van Azull. “Dan kom je bijna automatisch bij nieuwbouw terecht. Je ziet dat bijvoorbeeld ook aan de grootte van de ramen. Een Spanjaard wil die zo klein mogelijk, om de warmte buiten te houden. Maar de Belg vindt het belangrijker om een mooi, open zicht naar buiten te hebben.” 

Het gaat ook duidelijk niet enkel om studio’s of kleine appartementen. Onze landgenoten hebben het graag groot: 33,1 procent van de woningen die we in 2018 kochten, was groter dan 100 vierkante meter. En dat ondanks het feit dat de prijzen in Spanje jaar na jaar stijgen. Ook nu is er opnieuw een stijging van 8 procent ten opzichte van 2017. 

Costa Blanca

De Costa Blanca is het meest in trek. 31 procent van de aan Belgen verkochte woningen ligt aan de kustlijn met de bekende plaatsen als Benidorm, Murcia en Alicante. Daarna volgt de Costa del Sol met 18 procent. De Balearen, de eilandengroep met Mallorca en Ibiza, zijn minder populair, daar kochten vorig jaar een zestigtal Belgen vastgoed. Een en ander heeft ook met onze portemonnee te maken: om op vakantie te gaan is de Costa del Sol het populairst bij Belgen. “Voor een redelijk bescheiden nieuwbouwvilla betaal je daar al snel 450.000 euro, terwijl je voor een gelijkaardig pand aan de Costa Blanca maar 350.000 euro nodig hebt”, zegt De Vijt. “Zo komen we elke maand wel een Belg tegen die in eerste instantie aan de Costa del Sol wil kopen, maar uiteindelijk toch voor de Costa Blanca kiest.” 

Tenerife doet het dan weer onverwacht goed: in 2018 verwierven Belgen er bijna vijfhonderd woningen, terwijl onze buurlanden net van het eiland wegblijven. De Fransen kochten er bijvoorbeeld maar een 130-tal woningen en de Nederlanders zelfs geen enkele. Bij de Britten is Spanje extra in trek. In 2017, het jaar na het referendum over de brexit, kende de verkoop aan Britten een daling van 10 procent. Maar in 2018 kochten de Britten weer 11 procent meer woningen in Spanje, goed voor meer dan tienduizend verkopen.