Videospeler inladen...

"Grootste protestmars ooit" is uitgebleven, hoe moet het nu verder met Venezuela?

Alweer heeft zelfverklaard interim-president Juan Guaidó hoogspanning veroorzaakt, toen hij eergisteren zijn "Operatie Vrijheid" lanceerde in een videoboodschap, geflankeerd door militairen. Samen met oppositieboegbeeld Leopoldo López hoopte Guaidó de eindstrijd in te zetten tegen zittend president Nicolás Maduro. Maar de massale overloop van militairen kwam er niet en Leopoldo López moest onderduiken in de Spaanse ambassade. En ook al kwamen er de voorbije twee dagen weer duizenden Venezolanen op straat, de "grootste protestmars ooit in de geschiedenis van Venezuela" bleef uit. 

analyse
An Baccaert
An Baccaert is VRT-journalist en volgt de actualiteit in Latijns-Amerika. Ze studeerde in Mexico en werkte als correspondent in Argentinië en Brazilië.

Even leek er een doorbraak in zicht voor de politieke crisis die Venezuela nu al maanden in de greep houdt. Goed drie maanden nadat de kersverse parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf eind januari had uitgeroepen tot interim-president van Venezuela en zittend president Nicolás Maduro ervan beschuldigt een usurpator te zijn die illegaal aan de macht blijft, riep hij eergisteren alle soldaten op om in actie te treden en samen met de bevolking de straten van het land in te nemen. Als zelfverklaard opperbevelhebber van het leger, geflankeerd door militairen, suggereerde zijn videoboodschap dat het leger - eindelijk - zijn kant had gekozen.

Guaidó's "Operatie Vrijheid" lijkt mislukt. De militaire rebellie bleef beperkt tot een handvol overgelopen soldaten, onder wie 25 na de middag al asiel zochten in de Braziliaanse ambassade. In de nasleep van de gebeurtenissen van eergisteren is uiteindelijk alleen de topman van de geheime dienst SEBIN ontslagen. SEBIN stond in voor de bewaking van oppositieboegbeeld Leopoldo López, die onder huisarrest stond, maar bevrijd werd door zijn bewakers en eergisteren plots opdook aan de zijde van Guaidó.

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

Het beeld van Guaidó naast zijn mentor en politieke vader Leopoldo López kon tellen als opsteker voor de oppositie: López is al vijf jaar de beroemdste politieke gevangene van Venezuela. Hij is hét boegbeeld van de oppositie, samen met zijn echtgenote, Lilian Tintori, die al jaren ook internationaal campagne voert tegen de socialistische regering in Venezuela en via de Republikeinse senator en rabiaat anti-castrist Marco Rubio zelfs rechtstreeks kon aankloppen bij de Amerikaanse president Donald Trump.

López als een vrij man te zien staan en gaan, moet voor euforie hebben gezorgd bij de Venezolanen die snakken naar verandering. Maar de ontgoocheling moet eens zo groot zijn geweest, toen uren later het bericht kwam dat López met zijn gezin het hazenpad had genomen naar de Chileense ambassade. Momenteel verblijven ze in de Spaanse ambassade in Caracas.

Guaidó is er niet alleen in geslaagd om de Venezolanen, maar ook de internationale gemeenschap stevig in de ban te houden met zijn spectaculaire actie, die voor veel hoop zorgde bij een deel van de Venezolaanse bevolking, maar vrienden en vijanden toch het ergste deed vrezen: dat er zwaar bloedvergieten en misschien zelfs een burgeroorlog van zou komen. Want wie de crisis in Venezuela van dichtbij volgt, weet dat de "chavistas", de aanhangers van president Maduro en zijn voorganger, wijlen Hugo Chávez, zich niet makkelijk gewonnen zullen geven.

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

Heeft Guaidó zich misrekend?

Guaidó's actie blijft veel vragen oproepen en mettertijd komen we misschien te weten wat er precies is gebeurd. In beide kampen draait de propaganda­machine op volle toeren. Heeft Guaidó zich misrekend of was hem wel degelijk steun beloofd die er achteraf niet is gekomen?

Klopt de bewering dat er drie topmannen van plan waren om Maduro te laten vallen, maar dat ze op hun stappen zijn teruggekeerd? En dat president Maduro naar Cuba wilde vluchten maar door de Russen zou zijn overtuigd om te blijven. Zulke verhalen werden live op CNN de wereld ingestuurd en luid geëchood door onder meer de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo, maar bewijzen kwamen er niet.

Nepnieuws, was het antwoord van Moskou: "Washington doet alles om het Venezolaanse leger te demoraliseren en gebruikt nepnieuws als onderdeel van een informatieoorlog." Maduro ontkent de verhalen staalhard in zijn televisie- en radiotoespraken. Hij beschuldigt de Amerikanen ervan Guaidó's coup te hebben aangemoedigd en zelfs rechtstreeks te hebben georkestreerd vanuit Washington.

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

Hoe komt het dat Guaidó nog vrij rondloopt?

Het is wel durven van Guaidó, om in het openbaar te blijven verschijnen, zeker nu president Maduro gewaarschuwd heeft dat hij de verantwoordelijken voor de staatsgreep achter de tralies zal steken. In het tumult van eergisteren was Guaidó een tijd van de radar verdwenen, maar dan dook hij toch weer op in Altamira, een bastion van de oppositie in Caracas. Gisteren deed hij dat opnieuw en het lijkt wel een wonder dat hij daarmee weg blijft komen.

Hoe komt dat? Mogelijk durft hij alleen boven water te komen op plaatsen waar hij beschermd wordt door zijn achterban, in een stadsgedeelte waar Maduro's achterban geen voet zet. Wellicht wil de regering-Maduro Guaidó niet arresteren omdat de Verenigde Staten dat zouden kunnen beschouwen als een provocatie en wil Maduro niet in die val trappen.

Want één ding is zeker: de regering-Trump wil van Maduro af en Trump heeft nog eens herhaald op de Amerikaanse zender Fox News dat alle opties op tafel liggen om een regimewissel in Venezuela te forceren. "Wij worden tot het uiterste gedreven en zullen alles doen wat we kunnen om een einde te maken aan de vreselijke situatie in Venezuela." Op de vraag wat die opties nu zijn, antwoordde Trump dat hij er liever niet over praat omdat ze "pretty tough" zijn.

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen