Direct naar artikelinhoud
Toerisme

Toeristische paardenkoetsen verdwijnen uit Gentse binnenstad

Een paardenkoets op de Gentse Korenmarkt.Beeld Visit Gent

Gent volgt het voorbeeld van steden als Amsterdam en Rome: vanaf 2020 zet het de toeristische tochten met paard en kar stop. Met die maatregel wil het stadsbestuur de impact van het toenemende toerisme op de binnenstad in evenwicht houden.

Dat Gent steeds prominenter op de radar van toeristen staat, blijkt onder meer uit het aantal overnachtingen dat in 2017 met 7,7 procent steeg. Nadat eerder al voor een stop op vakantiewoningen werd gekozen, moeten nu ook de paardenkoetsen wijken om die toestroom wat te counteren. Voor het toeristisch seizoen van 2019 zullen paard en kar nog kunnen worden ingezet, zodat uitbaters niet meteen worden getroffen. Vanaf 2020 verdwijnen ze definitief uit het straatbeeld.

“Door de toegenomen aantrekkingskracht van onze unieke stad moeten we keuzes maken zodat Gentenaars én toeristen kunnen blijven genieten van Gent”, vertelt schepen van Toerisme Bram Van Braeckevelt (Groen). Het Gentse stadsbestuur werkt momenteel een bredere visie uit over toerisme in Gent, waarbij bijvoorbeeld een spreiding van toeristen in tijd en ruimte een aandachtspunt is.

Ook dierenwelzijn speelt een rol bij de beslissing. “In Gent schrijven we al jaren voorwaarden uit waarbij optimaal rekening wordt gehouden met dierenwelzijn en dit zowel door aandacht te besteden aan de rijtijden, de routes, als de verplichte rusttijden en -plaatsen voor de paarden”, zegt schepen van Dierenwelzijn Tine Heyse (Groen). Zo mogen de paarden maximaal acht uur per dag worden ingezet, en moeten de paarden tussen twee ritten in minimaal tien minuten rust krijgen, waarbij ze worden beschermd tegen de felle zon. “Maar vanaf volgend jaar gaan we nog een stap verder. Gent biedt immers voldoende toeristische alternatieven.”