© Ellie van den brande

Antwerpenaar Kamal Kharmach volgt stadsgenoot Michael Van Peel op in oudejaarsconference

Kamal Kharmach neemt de eindejaarsconference op Canvas over van zijn vriend en mentor Michael Van Peel. Hij kiest voor een stijlbreuk en opteert voor vrolijke deugnieterij. “Natuurlijk wil ik roepen omdat de flikken mensen oppakken op basis van hun huidskleur. Maar die boosheid wil ik niet in de conference.”

guy van vliet

Het gaat snel voor Kamal Kharmach, die vijf jaar geleden de Comedy Cup won en amper vier jaar geleden blij was om het voorprogramma te kunnen verzorgen voor try-outs van Michael Van Peel. Nu mag hij in navolging van Raf Coppens, Geert Hoste en diezelfde Michael Van Peel de oudejaarsconference maken voor Canvas.

“Ik zal me moeten bewijzen. Ik besef heel goed dat mijn eerste zal vergeleken worden met de laatste van Michael”, daagt het bij Kamal Kharmach, die een droom realiseert. “Dit is waarom ik met comedy begon. Geert Hoste en Raf Coppens waren de eersten die ik ooit bezig zag, mijn favorieten. Daarna werd Michael Van Peel mijn grote voorbeeld.”

Tijdens de oudejaarsconference leert het publiek een andere Kamal kennen, voorspelt de stand-upcomedian. “In de conference ga ik opiniëren, maar niet veroordelen. Daarom de titel Mag Ik Even? Ik respecteer ieders mening, maak ik maak graag een paar dingen duidelijk met vrolijke deugnieterij. Een comedian moet de mensen hard laten lachen. Als ze ook iets opsteken, is dat voor mij een extra legaal voordeel”, grapt Kamal.

Francken 2.0

Hoezeer hij ook opkijkt naar zijn voorgangers, Kamal gaat zijn eigen weg. “Mijn conference zal een stijlbreuk zijn. Geen schenen schoppen, maar vanuit mijn eigen naïviteit een spiegel voorhouden. Ik hou mezelf soms in. Natuurlijk wil ik roepen omdat de flikken bij een oefening in het Sportpaleis mensen oppakken die niets met de oefening te maken hebben, louter op basis van hun huidskleur. Mijn boosheid daarover wil ik niet in de conference. Ik kan niet van de Vlamingen verwachten dat ze betalen om anderhalf uur op zich te laten kakken. Ik geef een vrolijke draai aan erge dingen. Theo Francken wil bijvoorbeeld geen Palestijnen binnenlaten in België omdat hij de christelijke waarden wil behouden. Dan zeg ik dat Jezus, toch de grootste christelijke influencer, België ook niet binnen had gemogen en 10.000 euro had moeten sparen om een visum te kopen via Franckens vriend Kucam (Melikan, red.). Zo wordt iets grofs toch grappig.”

De comedian is al volop bezig met de voorbereiding. “Maar ik heb het zwaar onderschat. Toen ik Michael (Van Peel, red.) vertelde dat ik al bezig ben met schrijven, lachte hij me uit. Ik snap nu waarom. Het is pas mei en sommige grappen lijken al niet meer relevant. Van Francken kan ik bijvoorbeeld zeggen dat het zijn jaar niet is. Want Dries Van Langenhove is Francken 2.0. Hij heeft meer haar, meer spieren en is rechtser. En het ergste: hij heeft meer volgers op Twitter. Dus we kunnen medelijden hebben met Francken. Maar als N-VA dan de verkiezingen wint, is dat allemaal weggeveegd.”

Afvallen

Voor Kamal is er meer nieuw dan louter de conference. “Ik moet een nieuwe stijl zoeken. Daarom trek ik al van kroeg naar comedy café om dingen uit te proberen. Mijn hart begint nu al sneller te pompen voor mijn passieproject. Of komt dat omdat ik opnieuw meer weeg? Ik zal moeten afvallen, want ik moet een pak aan. Hoewel, het gaat me louter om de inhoud. Ik heb er niet veel aan als de kijkers na mijn eerste oudejaarsconference concluderen: het trok op niks, maar hij had toch een schoon kostumeke aan! (lacht)”

Kharmach toert met zijn oudejaarsconference vanaf 29 november.

kamalcomedian.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER