Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Dit moet u weten voor u gaat eten
Beeld Reuters

Ketonen zijn aan een steile opgang in de topsport bezig. Belgische militairen zijn dan weer blootgesteld aan rook uit een burn-pit. En het Antwerpse Havenbedrijf betaalt bijna 500.000 euro voor nieuw logo, dat wel héél erg op het oude lijkt. Dit moet u weten voor u gaat eten.

In het nieuws

1. Ketonen: de superbrandstof van kampioenen is aan een steile opmars bezig

Het slagveld in het Midden-Oosten hebben ze niet gehaald, maar in de topsport zijn ketonen stilaan niet meer weg te denken. Leuvens onderzoek bewijst als eerste de weldaden van deze superbrandstof.

2. Belgen ziek geworden door giftige rook in Afghanistan? Negentig ongeruste militairen melden zich

Belgische militairen zijn in Afghanistan blootgesteld aan rook uit een burn-pit, een grote afvalverbrandingskuil in openlucht. Dat blijkt uit onderzoek van De Morgen.

3. Schokkende conclusie rapport: ‘Natuur is al deels verloren, wat nog overblijft is in verval’

Verwoeste ecosystemen, vervuild water, slechte lucht, honderdduizenden levende wezens die met uitroeiing zijn bedreigd... Het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) onthult in een 1.800 pagina’s tellend rapport dat ‘een groot deel van de natuur al is verloren, en dat de rest in verval is’.

4. Theresa May afgestraft in Britse lokale verkiezingen

Hoewel de kiezers de kans hadden hun plaatselijke beleidsmakers aan te duiden heeft de soap rond de brexit wel degelijk een doorslaggevende rol gespeeld bij de lokale verkiezingen die gisteren in Engeland en Noord-Ierland zijn gehouden, zo hebben Britse media gemeld. De Britse premier Theresa May werd afgestraft.

In het nieuws
Beeld AP

5. Nu De Wever de arena betreedt, begint de campagne écht

Voor N-VA begint de kiescampagne nu pas echt. Voorzitter Bart De Wever stelt vandaag zijn nieuwe boek voor. Morgen wil hij het onderwijsdebat kapen. En zondag volgt de confrontatie met Hilde Crevits (CD&V), die door haar partij wordt vooruitgeschoven als uitdager van De Wever.

Bij de koffie

1. E. L. James, de auteur van ‘Fifty Shades’: ‘Mensen nemen het niet dat een zwaarlijvige vijftiger uit de pas loopt’

Zegt de naam E.L. James u niets? Haar trilogie van erotische thrillers Fifty Shades of Grey bezorgde de halve wereldbevolking nochtans rode oortjes; de andere helft krullende tenen. De auteur (56) schreef nu een nieuw boek.

E.L. James.Beeld NYT

2. ‘We beseffen niet hoe mooi de natuur hier is’: ‘Planet Earth’, maar dan in België

Het moeten niet altijd leeuwen, walvissen of olifanten zijn. De ambitieuze docureeks Onze natuur wil tonen dat er ook in eigen land fascinerende beesten leven. ‘We kennen de Serengeti en het Amazonegebied beter dan onze eigen achtertuin.’

3. Antwerps Havenbedrijf betaalt bijna 500.000 euro voor nieuw logo, dat wel héél erg op het oude lijkt

Het Antwerpse Havenbedrijf, een overheidsbedrijf, heeft een nieuw logo. Dat kostte bijna 500.000 euro. Maar... het ziet er nagenoeg hetzelfde uit.

Het nieuwe logo (boven) en het oude logo (onder) van het Antwerpse Havenbedrijf.Beeld Port of Antwerp