Rechtbank geeft De Gucht ongelijk in fiscale betwisting

Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs. © belga

De fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg heeft Karel De Gucht ongelijk gegeven in een betwisting met de fiscus. De rechtbank oordeelt dat De Gucht niet met opzet de belastingen wou ontduiken.

Het gaat om een tweede belastingzaak rond de voormalige Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht en zijn vrouw Mireille Schreurs. Het echtpaar heeft de verliezen van zijn Italiaanse landbouwbedrijf afgetrokken van zijn Belgische belastingen.

En dat mocht niet, heeft de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg vrijdag beslist. De Gucht kreeg van de fiscus een belastingverhoging van 50 procent opgelegd, maar de rechtbank beperkt die tot 10 procent, omdat er geen opzet was om belastingen te ontduiken.

Eerst de andere fiscale betwisting

De Gucht realiseerde in 2005 een winst van 1,2 miljoen euro met de verkoop van aandelen van een zinkbedrijf. Op die transactie kondigde de fiscus een bedrag van 976.282,71 euro als bijkomend belastbaar inkomen aan. De fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg gaf De Gucht en Schreurs in februari echter gelijk. De rechtbank vernietigde de bijkomende belastingaanslag, inmiddels opgelopen tot ongeveer anderhalf miljoen euro, omdat die gestoeld was op ‘onrechtmatige vragen’ van de fiscus. De Belgische Staat ging in beroep, waardoor het Gentse hof van beroep zal moeten beslissen of De Gucht en Schreurs het bedrag al dan niet moeten betalen.

Nu deze zaak

Deze tweede fiscale zaak draait om recentere belastingaangiftes van De Gucht en Schreurs, waarbij ze verliezen van hun Italiaanse landbouwbedrijf afgetrokken hadden van hun Belgische belastingen. De BBI verwerpt dat, omdat het gaat om verliezen van een Italiaans bedrijf die in België niet gebruikt zouden kunnen worden. De advocaten van De Gucht verwijzen naar de argumentatie van de BBI in de eerste zaak, waarbij het Italiaanse bedrijf wel aan De Gucht toegeschreven wordt.

Het gaat om een bedrag van 40.900 euro aan verliezen voor het aanslagjaar 2010. Bruno Cardoen, de advocaat van het echtpaar De Gucht, verwees in zijn pleidooi naar de uitspraak in de andere zaak in februari. ‘De rechter heeft toen geoordeeld dat de vraag om inlichtingen in 2011 een foutieve toepassing van het vraagrecht was. Daarnaast voer ik aan dat de vraag aan de Italiaanse belastingadministratie een schending van het bankgeheim was zoals dat toen nog gold in België. Het was een fishing expedition.’

De belastingadministratie betwist de aftrekbaarheid van het bedrag, maar volgens Cardoen mocht het echtpaar die verliezen wel aftrekken. ‘De fiscus ziet vooral een luxevilla, maar het gaat ook om 5,8 hectare landbouwgrond. Die wordt gebruikt voor wijnbouwactiviteiten, er is zelf een oenoloog en een landbouwingenieur aangesteld. Jaarlijks worden er 30.000 flessen op de markt gebracht. De administratie spreekt altijd van een waarde van 5 miljoen euro, maar dat klopt niet. We hebben het laten schatten door de bedrijfsrevisor en de huidige waarde is 2,265 miljoen euro.’

Het oordeel

Vandaag oordeelde de rechtbank dat de beroepsverliezen niet afgetrokken konden worden. ‘De eisers (De Gucht en Schreurs, red.) leggen geen bewijzen voor van de omvang en de echtheid van de beroepsverliezen. Er zijn geen facturen van gemaakte kosten met het oog op de wijnexploitatie voorgelegd en geen arbeidscontracten of loonfiches’, motiveerde de rechtbank. ‘De (belasting)verhoging van 50 procent wordt herleid tot 10 procent omdat er geen opzet was om belastingen te ontduiken.’

De verdediging overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak, zodat ook deze tweede fiscale zaak voor het Gentse hof van beroep zou komen.