Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Amerikaans farmabedrijf kocht artsen om om zware pijnstillers aan de man te brengen

John Kapoor, CEO van farmaceut Insys Therapeutics, bij de rechtbank.Beeld REUTERS

Een Amerikaanse jury heeft de top van farmaceut Insys Therapeutics schuldig bevonden aan omkoping van artsen en misleiding van zorgverzekeraars. Het bedrijf wou zo de verkoop van het middel Subsys zoveel mogelijk stimuleren, ook als daar geen medische noodzaak voor was. Subsys bevat fentanyl, een opioïde die vele malen verslavender is dan heroïne.

CEO John Kapoor wordt gezien als een van de aanstichters van de Amerikaanse opiatenverslavingscrisis. In theorie kan de topman tot twintig jaar cel worden veroordeeld, al zal de strafmaat waarschijnlijk lager uitvallen. Daarover moet de rechter zich nog uitspreken. Ook vier andere medewerkers van het bedrijf werden schuldig bevonden.

Insys Therapeutics betaalde artsen om de pijnstillers voor te schrijven. Steekpenningen werden betaald in de vorm van spreekvergoedingen voor congressen die in werkelijkheid nooit plaatsvonden. Zorgverzekeraars werden misleid om het gebrek aan medische noodzaak te maskeren.

Bovendien gebruikte het bedrijf bizarre verkooptactieken om artsen te overtuigen: een vrouwelijke medewerker verleidde artsen met een lapdance en een interne video waarin medewerkers om een gigantische fles Subsys heen dansten, moest mensen motiveren de verkoopaantallen omhoog te krikken. Aan het eind van de video bleek in dat Subsys-pak een topman van het bedrijf te schuilen. Een andere topman getuigde tijdens het proces dat Insys alleen maar knappe mensen aannam, “omdat dokters niet van lelijke mensen houden”.

Kantelpunt

Volgens aanklager Andrew Lelling is de veroordeling een kantelpunt in de Amerikaanse strijd “tegen de stroom van opioïden in onze straten en huizen”. Experts verwachten dat de beslissing van de jury kan helpen meer farmaceutische bedrijven veroordeeld te krijgen voor hun rol in de opioïdecrisis. Elke dag komen ongeveer 50 Amerikanen om door een overdosis van de zware pijnstillers, zo’n twee miljoen Amerikanen zijn eraan verslaafd. Volgens het centrum voor ziektebestrijding en -preventie zijn er sinds 1999 ruim 400.000 Amerikanen overleden aan een overdosis.