Direct naar artikelinhoud
Dood jonge asielzoeker

Doorbraak in onderzoek naar dood van 9-jarige asielzoeker: 3 verdachten vrijgelaten, 2 blijven aangehouden

De jongen werd vorige week vermoord teruggevonden in de omgeving van het asielcentrum van Broechem.Beeld Wouter Maeckelberghe

Er is een doorbraak in het onderzoek naar de dood van een 9-jarige jongen in het asielcentrum van Broechem (Ranst). Dat meldt het Antwerps parket. Drie verdachten zijn vrijgelaten. Twee hoofdverdachten die het laatst gezien werden met het slachtoffer, blijven in de cel.

De Palestijns-Libanese jongen in kwestie, die samen met zijn moeder in het asielcentrum van Fedasil verbleef, verdween op maandagavond 22 april en werd twee dagen later dood teruggevonden in een gracht op het terrein van het centrum. De politie pakte vijf verdachten op, die vervolgens ook door de onderzoeksrechter werden aangehouden op verdenking van gijzeling en moord. Van drie van hen werd dinsdag de aanhouding nog verlengd; de twee anderen vroegen uitstel.

Na nieuwe verhoren van de verdachten, heeft het parket het vrijdag over een “doorbraak”. “Op basis van die afgelegde verklaringen is er meer duidelijkheid gekomen over de mogelijke rol en het mogelijke aandeel van elke verdachte”, klinkt het. 

Gijzeling en moord

De verdachten die in de cel blijven, zijn mannen van 19 en 20 jaar. De drie anderen, mannen van 21, 24 en 34 jaar, zijn door de onderzoeksrechter vrijgelaten met een zogenaamde handlichting. Zij vingen de twee hoofdverdachten op in de nacht van de ontvoering en telefoneerden naderhand ook met de familie. Ze zijn niet rechtstreeks betrokken bij de ontvoering en de moord van de jongen.

De twee hoofdverdachten lokten de 9-jarige Daniël maandagavond mee naar buiten om te gaan spelen. Een uur later was hij spoorloos verdwenen. De twee hoofdverdachten schuiven de schuld op elkaar af. 

Afgeperst

De precieze toedracht van het overlijden is intussen nog steeds niet bekend. Familieleden van het slachtoffer verklaarden in verschillende media dat ze afgeperst werden met een bericht waarin stond dat ze 100.000 euro moesten betalen of dat ze de jongen anders niet levend zouden terugzien. Het parket wil daar in het belang van het onderzoek voorlopig niet op ingaan, maar bevestigde wel dat de feiten niet alleen als moord, maar ook als gijzeling gekwalificeerd zijn.

De familie van het slachtoffer vindt dat Fedasil zwaar tekort heeft geschoten in de toegangscontrole van het asielcentrum. De 20-jarige verdachte mocht sinds 1 april het asielcentrum eigenlijk niet meer binnen. Zijn asielaanvraag was afgewezen omdat hij eerder al asiel had aangevraagd in Spanje. Hij kreeg een bevel om het land te verlaten en terug te keren naar Spanje. Dat bevel lapte hij aan zijn laars. Hij sloop toch geregeld het centrum binnen en bleef er dan slapen. Zijn broer en diens vrouw verbleven nog in het asielcentrum.