photonews
Volledig scherm
© photonews

Caster Semenya, tien jaar controverse rond haar geslacht: “Bekijk deze mens eens goed, voor mij is dit geen vrouw”

AtletiekMokgadi Caster Semenya. In de zomer van 2009 schoot ze als een komeet naar het atletiekfirmament. Sindsdien werd het nooit meer stil rond de Zuid-Afrikaanse atlete. Titels en medailles verzamelde ze bij de vleet, maar het gejuich klonk zelden unisono. Gisteravond trad Semenya aan op de 800 meter op de Diamond League-meeting in Doha (winst). Haar laatste race, alvorens de hyperandrogene atlete opnieuw aan de pillen moet om haar testosteronwaarden onder controle te houden. Een terugblik op tien jaar controverse rond haar geslacht.

39 reacties

  • Jean Emare

    5 jaar geleden
    Leg je er gewoon bij neer.. evolutie en diversiteit heet dit. De mens ontwikkelt zich in lengte en gewicht.. maar ook genetisch op andere vlakken. Binnen 100 jaar is het mogelijk dat bvb een vrouw zichzelf kan bevruchten. Niet iedereen is evengroot aan de start ed. Gewoon 1 klasse maken zo simpel is het.. en vroeg of laat komt dit.
  • eric debanne

    5 jaar geleden
    Een schande tegenover " normale " vrouwen in de sportwereld helaas ...!!!
  • Luc Raes

    5 jaar geleden
    Iedereen is verschillend : als je zo begint is het einde zoek. Dan moet je ook niet juichen als iemand wint, want als je dieper zoekt zal je wel iets vinden, waardoor de winnaar bevoordeeld is tegenover zijn (haar) concurrenten.
  • Nico Eeckhout

    5 jaar geleden
    In het kader van de absolute seksegelijkheid zouden alle sporten uniseks moeten zijn, dan is er ook hier geen discussie meer over.
  • Mark Marken

    5 jaar geleden
    Ian Thorp had schoenmaat 52, de spanwijdte van Phelps is acht centimeter meer dan zijn lichaamslengte. Ik wil maar zeggen, sport is per definitie oneerlijk.