Direct naar artikelinhoud
Vaccinatie

Bibliotheken plaatsen antivaccinatieboeken bovenaan in zoekresultaten

Een inentingscampagne tegen de meningokokkenbacterie en baarmoederhalskanker in Nederland.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Wie boeken over vaccinatie zoekt, krijgt in de bibliotheken in verschillende Vlaamse steden antivaccinatieboeken bovenaan op de lijst zoekresultaten. Vaccinatie-expert Pierre Van Damme (UAntwerpen) vraagt zich af of bibliotheken die boeken wel moeten aanbieden. ‘Door de overheid gesubsidieerde bibliotheken moeten geen leugens verspreiden.’

Socialemediabedrijven kondigden onlangs maatregelen aan tegen ‘antivaxxers’, de lobby tegen vaccinaties. Het videoplatform YouTube bant reclame rond video’s met antivaccinatieboodschappen en Facebook gaat hun zichtbaarheid verminderen. Maar wat met onze eigen, Vlaamse bibliotheken, vroeg het wetenschapsmagazine EOS zich af. 

Wie in een openbare bibliotheek in steden als Gent, Antwerpen, Brugge, Hasselt en Leuven op zoek gaat naar informatie over vaccinatie, ziet boeken als ‘Vaccinvrij!’ en ‘Vaccinaties doorgeprikt’ bovenaan op de resultatenlijst verschijnen. 

Artsen maken zich zorgen over de groeiende invloed van antivaccinatiebewegingen. Vaccinatie-expert Pierre Van Damme (UAntwerpen) vraagt zich af of bibliotheken wel boeken tegen vaccinatie moeten aanbieden. “Door de overheid gesubsidieerde bibliotheken moeten geen leugens verspreiden”, zegt Van Damme in EOS.

Pierre Van Damme: ‘Bibs moeten gevalideerde informatie ter beschikking stellen.’Beeld BELGA

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zou de boeken niet uit de rekken halen, maar voorzien van een sticker met de boodschap dat de inhoud ingaat tegen de wetenschappelijke consensus en dat ze beter niet geraadpleegd worden voor medisch advies.

Ook Van Damme beseft dat het een delicate kwestie is, want censuur kan de ‘antivaxxers’ zelfs in de kaart spelen, geeft hij toe. Bovendien bieden bibliotheken ook boeken over homeopathie, astrologie en andere pseudowetenschap aan. Toch vindt hij dat er een verschil is als de volksgezondheid in het gedrang komt. In 2018 overleden in Europa 72 mensen aan de mazelen, een ziekte die door vaccinatie kan worden voorkomen.

Een kind met de mazelenBeeld Getty Images/iStockphoto

“De doden door mazelen en andere vermijdbare ziekten zijn een maatschappelijke verantwoordelijkheid”, zegt Van Damme. “Boeken over dit thema zouden op hun wetenschappelijke correctheid moeten worden geëvalueerd. Verspreiden ze manifest onjuiste informatie, dan worden ze beter uit de collecties geweerd. Ik verwacht van bibliotheken dat ze gevalideerde informatie ter beschikking stellen.”