Ons voedingssysteem is verantwoordelijk voor 18 procent van onze klimaatafdruk.
Volledig scherm
PREMIUM
Ons voedingssysteem is verantwoordelijk voor 18 procent van onze klimaatafdruk. © RV

Zo redt u het klimaat (een beetje): kleine aanpassing in eetgewoontes heeft al effect

HLN zocht samen met VTM Nieuws uit hoe u zelf het klimaat - minstens een beetje - kan redden. Zonder uw leven om te gooien of uw bankrekening te plunderen. We blijven zo dicht mogelijk bij het dagelijkse leven van de Vlaming, zodat u uw steentje kan bijdragen om de klimaatopwarming binnen de perken te houden. Vandaag nemen we ons voedingssysteem onder de loep. Dat is verantwoordelijk voor zo’n 18 procent van de klimaatafdruk van de doorsnee West-Europeaan. Hoe zal de klimaatverandering zich laten voelen op ons bord? En hoe kunnen we ons dagelijks menu veranderen om hier iets aan te doen?

29 reacties

  • Claudia Rosseel

    5 jaar geleden
    Rundvlees levert meer makkelijk opneembaar heemijzer dan kip of varkensvlees. Als we minder vlees mogen verbruiken, kan dat verschil uitmaken. Overschakelen op vleesvervangers op basis van ingevoerde soja, aangevuld met boontjes uit Kenia, 'verse' druiven uit Zuid-Afrika, en ander groenvoer dat per schip wordt aangevoerd, lijkt me ook geen milieuvriendelijke keuze. De productie mag dan groener zijn, het transport naar hier mag ook bekeken.
  • Jan De Korte

    5 jaar geleden
    Henri jordens. Een containerschip vervuilt een heel jaar van België. Akkoord. Maar moeten we dan denken van de binnenscheepvaart dat men zo massaal aan het promoten is? Zelfde motoren alleen iets kleiner maar vervoert wel ook minder.
  • Antonio Vivaldi

    5 jaar geleden
    De gewone burger mag het klimaat redden en de rijken doen lekker door met verkwisten.De middeleeuwen zijn allang voorbij.
  • Peeters Freddy

    5 jaar geleden
    Vanaf nu enkel water en gras. Neen, ik eet en drink waar ik zin in het en trek mij van het klimaat niks aan.
  • Michel Mahy

    5 jaar geleden
    deze regels worden vertikaal geklasseerd.