Pascal Buskens en Marlies Van Bael.
Volledig scherm
Pascal Buskens en Marlies Van Bael. © UHasselt

UHasselt zet vervuilend CO2 om in brandstof

De UHasselt is er, samen met het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO, in geslaagd om zonlicht direct te gebruiken als 'brandstof' om chemische processen aan te drijven. Ze hebben een katalysator ontwikkeld die CO2 bij lage temperatuur en met zonlicht als energiebron omzet naar de brandstof methaan. 

13 reacties

  • Jens Vranckx

    5 jaar geleden
    CO2 op zich vervuilt niet. Het is even belangrijk als eender welk deeltje op onze planeet.
  • John Stahl

    5 jaar geleden
    Alleen die titel al, "vervuilend CO2". Het is gewoon een restgas dat wij uitademen en door planten wordt gebruikt bij fotosynthese. Net zoals zuurstof door planten wordt gemaakt en wij inademen.
  • Michel de Coorebyter

    5 jaar geleden
    Het enorme voordeel van deze techniek is dat het geen hopeloos dure investeringen vergt, maar dat de bestaande gas infrastructuur en bestaande gasketels gewoon verder kunnen gebruikt worden. Dit als overgangsmaatregel tot er nog betere alternatieve mogelijkheden zijn. Dit is misschien een oplossing om de verdere verspreiding van elektrische verwarming via warmtepompen wat achteruit te stellen om zo aan de verlenging van de kerncentrales te kunnen ontsnappen.
  • Geert Tamsyn

    5 jaar geleden
    Geert Landsman, GTL is helemaal geen schone diesel, maar diesel waarbij de uitstoot gewoon verschoven wordt van de verbranding naar de productie.
  • Dennis Andersen

    5 jaar geleden
    Straf, koeien moeten verminderen wegens uitstoot van methaan en hier willen ze dat net produceren.