Primoz Roglic wint uitgeregende koninginnenrit en neemt stevige optie op eindzege in Romandië

Primoz Roglic heeft de koninginnenrit in de Ronde van Romandië gewonnen. In hondenweer toonde hij zich na een lastige finale de sterkste van een favorietengroep met een onweerstaanbare slotsprint. De Sloveen neemt zo een stevige optie op de eindzege. En vooral: hij profileert zich al dé te kloppen man voor de komende Ronde van Italië.

Jeffrey Fierens

Voor de Belgen was deze Ronde van Romandië nog geen succes. Maar in de kijker rijden doen ze wel. Ook in de koninginnenrit, die door het slechte weer werd ingekort, toonden onze landgenoten zich. En dan vooral de jonge garde. Neoprofs Harm Van Houcke en Remco Evenepoel trokken mee met een vroege vlucht van acht. De andere namen: Martinez, Gougeard, Pasqualon, Gregaard, Imhof en Pellaud.

De Belgische twee jonkies gingen mee tot aan de voet van de slotklim van zo’n tien kilometer, maar door het strakke tempo van Martinez moest eerst Van Houcke snel afhaken. Niet veel later koos ook Evenepoel zijn eigen tempo. En uiteindelijk kon ook Martinez niet uit de greep van de favorietengroep blijven.

Want daarin heerste nog de strijd om de eindzege. Alhoewel. Op aanvalspogingen van Kruiswijk, ploegmaat van Roglic, en Gaudu werd de Sloveense leider amper bestookt voor de top, die lag op twee kilometer van de streep.

Onweerstaanbaar

Al kan de relatieve wapenstilstand ook toegeschreven worden aan de sterkte van Roglic. De kopman van Jumbo-Visma achtte in het dalende stuk naar de finish zijn moment gekomen om zelf te versnellen. Tourwinnaar Geraint Thomas toonde zich stilaan weer de klimmer van vorig jaar en glipte mee, maar het draaide uiteindelijk toch uit op een spurt.

En daarin was het opnieuw Roglic die, vanop kop nota bene, iedereen het nakijken gaf met een onweerstaanbare spurt. Rui Costa leek in uitstekende positie te zitten, maar de Portugees kon in de laatste honderden meters het wiel van de dagwinnaar zelfs niet meer houden. Door de ritzege neemt Roglic, met enkel nog een tijdrit rond het meer van Genève, een stevige optie op de eindzege in Romandië. En dat terwijl hij deze week aanvatte als ultieme training voor de komende Giro. De vraag is dan ook: wie houdt deze man van de eindzege in Italië?

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer