Videospeler inladen...

Chauffeurs van De Lijn stoppen vanaf morgen niet meer in station Brussel-Noord: "Het is onmenselijk geworden"

De vakbonden ACLVB, ACOD en ACV hebben samen beslist om de bussen van De Lijn niet meer te laten stoppen onder het Brusselse Noordstation. Ze zien naar eigen zeggen geen verbetering op het vlak van hygiëne en veiligheid, door de aanwezigheid van daklozen en transmigranten. Alle bussen van De Lijn zullen maandag stoppen aan het nabijgelegen Rogierplein.

Het is niet de eerste keer dat de chauffeurs van De Lijn de halte aan het Noordstation in Brussel zullen laten links liggen. Vorig jaar in november stopten de bussen van De Lijn een week lang aan Rogier in plaats van onder het Noordstation. De reden was toen dezelfde: gebrekkige hygiëne en een onveiligheidsgevoel.

Na heel wat overleg op verschillende politieke niveaus werd een aantal maatregelen genomen, zoals meer politiepatrouilles en opruimacties. Daarna werd de halte wel weer gebruikt.

Weer verslechterd

Enkele maanden later is volgens de vakbonden de situatie weer verslechterd: "Het kan niet de bedoeling zijn dat wij nog veel langer worden blootgesteld aan de gevaren binnen het Noordstation, zowel qua veiligheid als qua gezondheid, zowel voor de chauffeurs als voor onze klanten", klinkt het in een gezamenlijke mededeling van de vakbonden.

"Er komt weinig of geen schot in deze zaak", klinkt het verder. "Alles blijft op zijn beloop. Daardoor verslechtert de situatie van dag tot dag en kunnen de veiligheid en de gezondheid niet gegarandeerd worden in de toekomst. Onze actie duurt zolang er geen enkele deftige maatregel wordt getroffen."

Halte Rogierplein

In plaats van halt te houden onder het Noordstation, zullen alle bussen van De Lijn maandag stoppen aan het nabijgelegen Rogierplein. Dat bevestigt De Lijn aan VRT NWS. Eerder hadden de vakbonden voorgesteld om de bussen te laten stoppen aan verschillende metrostations in de buurt.

Eind vorig jaar verplaatste De Lijn de bushaltes al eens tijdelijk naar het Rogierplein omdat de chauffeurs toen ook klaagden over de toestand aan het Noordstation. 

Geen meldingen

Er doen nu geruchten de ronde dat er ziektes als TBC en schurft zouden circuleren bij de daklozen en transmigranten die in en rond het Noordstation rondzwerven. Dat maakt de vakbonden bij De Lijn ongerust.

De arbeidsgeneesheer van De Lijn zegt geen weet te hebben van de ziektes.  "Maar dat noemen wij snoepjes om de mensen te sussen. Dat gelooft niemand meer",  zegt Marcel Conters van de socialistische vakbond ACOD. "De situatie is te ernstig. Het is onmenselijk geworden."

Conters zegt dat de politieagenten die aan de halte komen een mond- en neusmasker dragen. "Dan begint iedereen zich natuurlijk vragen te stellen." Uit navraag van VRT NWS bij Volksgezondheid blijkt dat daar geen meldingen binnengekomen van een uitbraak van ziektes aan het Noordstation. Wel is er bij de politie van Schaarbeek een rapport opgemaakt waarin vermoedens over schurft en tuberculose staan.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Aanval

Een televisieploeg van de Franstalige zender RTL-TVI die deze voormiddag in het Noordstation was om een reportage te draaien over de bushaltes van De Lijn, is aangevallen. Dat bevestigt de lokale politie.

"De ploeg was aan het filmen en een groep transmigranten heeft dat gezien en is hen beginnen lastigvallen", zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerder van de politie Brussel Noord. "Eén van onze teams is tussengekomen om de gemoederen te bedaren. Ze hebben aan de journalisten gevraagd om hen te vergezellen naar het commissariaat om daar een klacht in te dienen, maar de journalisten hebben gezegd dat ze dat pas later zouden doen, dat ze eerst hun werk wilden afmaken."

Volgens de politie zijn er verschillende cameraploegen op reportage in en rond het Noordstation. "Wij zijn zelf met verschillende patrouilles op het terrein aanwezig om een oogje in het zeil te houden", aldus nog de woordvoerder.

Verrast

Bij De Lijn werd gisteravond verrast gereageerd op de aankondiging van de vakbonden.  "Er zijn de afgelopen week veelvuldig constructieve contacten geweest met de vakbonden en er zijn een aantal stappen zijn ondernomen", zegt Anneliese Meynaerts van De Lijn.

Meynaerts begrijpt wel dat haar collega's in moeilijke omstandigheden moeten werken aan het Noordstation. "In die zin denk ik dat we met de directie van De Lijn, de vakbonden en de chauffeurs aan hetzelfde zeel trekken. Anderzijds betreuren we dat dit de situatie heel onduidelijk maakt voor onze klanten."

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) schaart zich achter de actie van de bonden. “We trekken aan één zeel met de bonden, want het gaat hem hier op basisrechten, namelijk het recht op veiligheid en gezondheid. Als dat niet gegarandeerd kan worden, moeten we ingrijpen.”

Bekijk hier de reactie van minister Weyts uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen