© REUTERS

Bill Gates en Leonardo DiCaprio investeren fors in ‘hamburger zonder vlees’

Of ze hem zélf lekker vinden, de ‘vleesloze hamburger’ van Beyond Meat, is niet bekend. Maar Bill Gates en Leonardo DiCaprio hebben er wel flink in geïnvesteerd. Een goede gok, want bij zijn beursdebuut donderdag knalde het aandeel liefst 160% hoger. Of hoe een bedrijf dat nog altijd tientallen miljoenen verlies lijdt in één klap 3,4 miljard euro waard is.

krs

Beyond Meat, het allereerste namaakvleesbedrijf dat een beursnotering kreeg, speelde bij zijn beursdebuut donderdag de pannen van het dak op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het aandeel, dat tegen 25 dollar opende, schoot in geen tijd naar 46 dollar, piekte even op 72 en eindigde op 65,75 dollar. De succesvolste beursgang in meer dan tien jaar was een feit.

Gele erwtjes en sap van rode biet

De kleine belegger gelooft rotsvast in Beyond Meat … en in de grote namen die er sinds 2009 ettelijke miljoenen in pompten. Denk aan Microsoft-oprichter Bill Gates of filmster Leonardo DiCaprio.

Maar het beurssucces alleen aan die grote kleppers toeschrijven, doet het bedrijf oneer aan. Alleen al in Amerika raamt het bedrijf de markt voor vleesvervangers op 270 miljard dollar, wereldwijd zelfs op 1.400 miljard (respectievelijk 240 en 1.250 miljard euro). Daarnaast maakt Beyond Meat er een punt van om het onderscheid met écht vlees zo klein mogelijk te maken. En daar gaan de veertig voedingstechnologen en chef-koks in het laboratorium in El Segundo, een voorstad van Los Angeles, zeer ver in: ze voegden zelfs sap van rode biet toe zodat het vlees bij het bakken lijkt te ‘bloeden’ in de pan. Als was het écht rundvlees. Het basisingrediënt, eiwitten uit gele erwten, koopt het bedrijf in Canada en Frankrijk.

Vorig jaar gingen er 25 miljoen vleesloze hamburgers van Beyond Meat over de Amerikaanse toonbanken. Bij ons kunt u Beyond Meat proeven bij restaurantketens Greenway en Ellis en sinds vorige week liggen ze ook in een vijftal Delhaizes en in alle Albert Heijn-winkels. Prijs: 5,99 euro voor twee stuks.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER