Bart De Wever: “CD&V kan alleen minister-president leveren als rood en groen in regering zitten. Dan zeg ik: niet met N-VA”

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en N-VA-voorzitter Bart De Wever, beiden kandidaat om de nieuwe Vlaams minister-president te worden, gingen met elkaar in debat in ‘De Zevende Dag’.

svg

Het ‘kanseliersdebat’ tussen Crevits en De Wever ging bijzonder vriendelijk van start. De twee kandidaat minister-presidenten gaven elkaar een reeks beschaafde complimenten. Toen ‘De Zevende Dag’ vroeg aan De Wever of hij Crevits nu spontaan had geknuffeld of dat hij ze liever had doodgeknuffeld, antwoordde hij met een knipoog: “De ene waarheid sluit de andere niet uit.”

Wie wordt de nieuwe Vlaams minister-president?

Dat de regeringsvorming na 26 mei niet meteen in kannen en kruiken zal zijn, werd enkele minuten later duidelijk. Crevits gaf een rist argumenten waarom zij “met passie, gedreven en klaargestoomd” de opvolgster van Geert Bourgeois wil worden als Vlaams minister-president.

De Wever, die dezelfde post ambieert, was onmiddellijk duidelijk: “Ik heb al eens over die rood-groene golf gesproken, maar ik zeg het nog eens. (...) Magnette komt, CDH komt, Ecolo is daar, en dan piepen ze eens over de taalgrens om te kijken wie hen kan depanneren om een meerderheid te halen in de 16 (Wetstraat 16, red.). (...) Dan zullen we wel bellen naar CD&V. Dus CD&V kan alleen minister-president worden als rood en groen in de regering zitten. Dan zeg ik: niet met N-VA”, besloot de N-VA-voorzitter resoluut.

Vrije schoolkeuze en “pretpedagogie”

Ook wat onderwijs betreft, is het water diep tussen Crevits en De Wever. Het N-VA-onderwijsoffensief dat de partij zaterdag scherpstelde op haar campagnedag, zint Crevits niet. “Je kan niet snel toeteren over vrije schoolkeuze als er nog zoveel projecten en investeringen in de steigers staan”, aldus de CD&V-politica. “Ik ben absoluut voor de vrije schoolkeuze, maar het kan niet zijn dat de mensen die de meeste tijd en de meeste middelen hebben, bevoordeeld worden.” De Wever benadrukte dat “een computer die beslist waar een kind naar school zal gaan” geen “fair” systeem is.

Een ander speerpunt van de N-VA, naast vrije schoolkeuze, is het vermijden van “pretpedagogie”: Bart De Wever lanceerde het nieuwe woord zelf om aan te geven dat, naar zijn mening, alles te snel leuk en algemeen moet zijn in het onderwijs. Dat is volgens De Wever ook de reden dat de kwaliteit van het onderwijs in ons land achteruitgaat: “We zitten met eenheidsworst.” In ‘De Zevende Dag’ voegde de N-VA-voorzitter nog toe dat excelleren te weinig mogelijk is in Vlaanderen: “Ik zeg het: als het aso vandaag nog bestaat, dan is het omdat wij, de N-VA, daarvoor gezorgd hebben.”

Crevits was het daar fundamenteel mee oneens en reageerde fel: “Die bewering over het aso, dat is manifest onjuist. Pas op hé, ik was daar bij, bij die onderhandelingen.” De minister van Onderwijs geeft toe dat er veel algemene kennis wordt onderwezen in het eerste en tweede middelbaar, maar spreekt van “een brede basis om kinderen te helpen zoeken waar hun sterktes liggen en ze daarin te stimuleren, geen eenheidsworst.” “Kennis is zeer belangrijk”, onderstreepte Crevits. “Wij zijn helemaal niet van mening dat we leerlingen niet te veel moeten vragen omdat ze anders te veel druk ervaren. Dus het woord “pretpedagogie” past hier niet.”

Macht van de koepels

Tot slot herlanceerde De Wever zijn scherpe bedenkingen bij “de macht van de onderwijskoepels”. “We willen de koepels niet afschaffen”, verduidelijkte De Wever. “Maar de macht en de vrijheid moeten opnieuw op het niveau van de scholen worden gebracht.”

Crevits kantte zich tegen dat idee: “Nu is er controle. Als die er niet is, dan gaat men, zoals in Nederland, private paketten aankopen school per school waarvan men de kwaliteit niet kan inschatten. En wat met scholen die niet goed functioneren? Want die moet je nu ook begeleiden.” De Wever stak overigens na enige tijd tijdens het debat af en toe zijn vinger op. “Ik heb geleerd om beleefd te zijn”, lachte hij.

Wat met onderwijs als Crevits minister-president wordt?

Ook bij Crevits kon er nog een luchtig gebaar vanaf. Zij kreeg op het einde van het debat de vraag wat er dan met het onderwijs moet gebeuren als zij haar post verlaat om Vlaams minister-president te woren. “Ik zal het zeggen met de woorden van meneer De Wever”, grijnsde ze. “Als je minister-president bent van de Vlaamse regering dan weeg je op àlles.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer