Direct naar artikelinhoud
Debat

‘Crevits wordt alleen minister-president met rood en groen in regering, maar dan is het zonder ons’

De Wever CrevitsBeeld rv

Ze zijn beiden kandidaat-minister-president en dé gedoodverfde boegbeelden van hun partijen voor de komende verkiezingen: Hilde Crevits (CD&V) en Bart De Wever (N-VA). Ze gingen rechtstreeks in debat in De zevende dag, waarbij meteen duidelijk werd dat N-VA niet van plan is het minister-presidentschap aan CD&V te laten. 

en

Na de coming-out van huidig minister van Onderwijs Crevits als kandidaat om de volgende Vlaamse regering te leiden, had N-VA-voorzitter Bart De Wever alleen maar woorden van lof. “Crevits is een hele sterke collega, die ik zeer waardeer, een bekwame politica”, klonk het. Dat was in De zevende dag zelden anders. Van een scherp ‘kanseliersdebat’ was weinig sprake. “Ik voel mij wat geknuffeld, dat voelt wat vreemd”, vatte Crevits op.

Crevits bekleedde de afgelopen vijf jaar de post van minister van Onderwijs, een portefeuille die volgens Bart De Wever na de verkiezingen best bij de N-VA terechtkomt. Al moet zijn kritiek niet als een aanval op Crevits geïnterpreteerd worden, zo maakte De Wever duidelijk. Hij viseert vooral de onderwijskoepels. “We moeten assertiever optreden tegen de koepels”, was de teneur.

Bart Eeckhout analyseert

‘Meer dan een duel kreeg de kiezer een duet te zien van twee toppolitici die elkaar meer aanvulden dan aanvielen, maar dat is net het nieuwswaardige. Alvast menselijk en ideologisch is de combinatie N-VA-CD&V nu weer mogelijk’

“Het katholieke onderwijs was het schild tegen gekke theoretische vernieuwingen, nu zie ik de koepel als de grote verdediger van die vernieuwingen,” merkte De Wever op. “Goeie beslissingen van de overheid worden tegengehouden en slechte worden gepromoot.”

Zo zijn er de taalbaden, waarbij kinderen verplicht een jaar alleen maar Nederlands leren: “De taalbadjaren worden door de koepels volop tegengehouden. Ze verdedigen dat niet, het wordt niet aangeboden”, zei De Wever. Anderzijds promoten de onderwijskoepels volgens de N-VA-voorzitter wel een brede eerste graad, wat niet in de hervorming van het secundair onderwijs werd opgenomen door de politiek.

Inschrijvingsdecreet op de schop?

Een ander twistpunt was het nieuwe inschrijvingsdecreet, waarbij kamperende ouders voor de schoolpoort tot het verleden zou moeten behoren. Vorige week keurde N-VA het decreet nog goed aan de tafel van de Vlaamse regering, maar nu wil de partij het op de schop, zo kondigde De Wever zaterdag al aan. “Vrije schoolkeuze is heel belangrijk voor ons. Ouders moeten kunnen kiezen voor een pedagogisch project.” Dat ouders in dat geval voor sommige scholen moeten kamperen, is voor De Wever ondergeschikt aan de vrije keuze.

Crevits blijft achter het decreet staan. “Ik wil niet naar een samenleving waar het ‘first come, first serve’ is. Het is niet het recht van diegene met de meeste tijd of het meeste budget om zijn kind in de school naar voorkeur te krijgen door te kamperen.”

Minister-president

De Wever lijkt de kandidatuur van Crevits niet echt serieus te nemen. Hij wijst erop dat best de grootste partij de regering leidt, en dat wordt wellicht de N-VA. “CD&V kan alleen de minister-president leveren als rood en groen in de Vlaamse regering zitten, en dan zegt ik niet met ons”, aldus de N-VA-voorzitter.

De Wever is naar eigen zeggen kandidaat vanuit het hoofd, niet vanuit het hart. “Mijn kandidatuur is een antwoord op de rood-groene frontvorming in Wallonië”, zei de N-VA-voorzitter, daarmee doelend op de opmars van de linkse partijen in Franstalig België. Een vreemde redenering, vindt Crevits. “Vlaanderen is Vlaanderen met eigen bevoegdheden”, vond de CD&V’er. Niet waar, volgens De Wever. “Theoretisch zijn Vlaanderen en de federale regering niet gebonden, in de praktijk is dat wel zo.”

Herbekijk het debat hier: 

Ziet u geen video? Bekijk het debat dan hier