Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Meyrem Almaci (Groen): ‘N-VA voorspelde catastrofe na VN-migratiepact. Wel, waar blijven al die migranten?’

Meyrem Almaci.Beeld BELGA

Groen-voorzitter Meyrem Almaci (Groen) trekt in een interview met De Zondag hard van leer tegen de N-VA en de houding van de partij in het migratiedebat. ‘De N-VA voorspelde een catastrofe na het VN-migratiepact. Wel, waar blijven al die migranten?’, klinkt het onomwonden.

Het was eind vorig jaar dat N-VA niet mis te verstaan duidelijk maakte dat het zich absoluut niet kon vinden in het VN-migratiepact, de intentieverklaring van hoe de lidstaten van de Verenigde Naties om moeten gaan met migratie. De regering viel er zelfs over. In de aanloop naar de verkiezingen van eind deze maand bleek het pact “geen breekpunt” meer te zijn, maar maakte de N-VA wel duidelijk dat het in een volgende regering niet wil “meewerken aan de uitwerking” ervan.

Uitdaging

Almaci geeft in het interview in De Zondag toe dat migratie een “complexe uitdaging” is, maar ze gelooft dat het te beheersen is. “De aantallen zijn heus niet zo overweldigend als sommigen doen uitschijnen”, voert ze aan. “Dat neemt niet weg dat migratie wel degelijk een uitdaging vormt. De politiek moet een goed integratiebeleid voeren. Maar dat zie ik de N-VA niet doen, integendeel.”

De Groen-voorzitter is ook scherp voor sommige van haar collega’s – zonder expliciet te zeggen om wie het gaat – die ze verwijt racisme in de hand te werken. “Politici van andere partijen versterken racisme door op sociale media hard tekeer te gaan tegen minderheden”, klinkt het. “Politieke leiders mogen die polarisering niet aanwakkeren. Sommige politici beseffen dat niet. Of willen dat niet beseffen. We zien dat ook in het migratiedebat. Soms worden minderheden gewoon ontmenselijkt. Ik vind dat vreselijk. Stop daarmee.”