Direct naar artikelinhoud
Bijzondere bijstand

‘Help, een verloofde vrouw stuurt me flirterige berichten’

Bijzondere bijstand
Beeld Sven Franzen

Ik krijg de laatste tijd flirterige berichten van een vrouw van wie ik weet dat ze verloofd is. Ze windt er geen doekjes om en stuurt pikante foto’s. Ik ga er niet op in, maar moet ik haar verloofde opsporen en op de hoogte brengen?

Dries, Leuven

Hey Dries,

Dat is een blik wormen van heb-je-me-daar dat jij opentrekt. Weet dat je met dit dilemma ettelijke café-avonden kunt vullen, want iedereen heeft er een andere mening over. En niemand de juiste. Misschien vindt haar partner het wel oké dat ze zulke berichten stuurt. Misschien is hij of zij zelfs op de hoogte. Of misschien wil haar toekomstige het echt liever niet weten omdat hij of zij vindt dat dat soort informatie meer kwaad dan goed doet.

Ik vond het bijvoorbeeld ­vreselijk toen mijn lief me ­destijds vertelde dat hij een dronken uitschuiver had begaan. Ik was vooral woest omdat hij het had verteld, niet omdat het was gebeurd. Wanneer iets niet belangrijk of bedreigend is voor onze relatie of mijn seksuele gezondheid hoef ik er niet van op de hoogte te worden gebracht. Jij denkt daar misschien ­helemaal anders over. En dat is oké.

Temptation Island leert ons dat ieder koppel voor zichzelf grenzen stelt, en dat die grenzen voor buitenstaanders best wel vaag kunnen lijken. ‘Onsmilou’ mag bijvoorbeeld wel náár een andere man twerken, maar niet óp een andere man. En volgens ‘Haroon’ is er een verschil tussen kijken en kijken-kijken.

In de hedendaagse romantische realiteit zijn we gelukkig afgestapt van verstikkende definities. Mensen kiezen zelf hoe ze hun relatie inrichten. Of overspel toegelaten is, maar vooral: wat zij zien als overspel. Dat het oké is zolang het bij berichten blijft. Dat ­kussen toegestaan is, maar dat het niet verder mag gaan. Dat seks door de beugel kan, maar enkel met rosse mensen, in een vreemd bed, met de ogen dicht. Ik schrijf maar wat.

Het kan heel goed zijn dat de verloofde van de vrouw die je berichten stuurt, graag zou hebben dat je hem of haar op de hoogte had gebracht, maar je mag daar niet van uitgaan. Jouw verantwoordelijkheid stopt bij het al dan niet ingaan op die pikante ­berichten. Het feit dat je schrijft dat je haar verloofde zou moeten ‘opsporen’, doet me vermoeden dat je de persoon in kwestie niet kent. En je dus ook geen idee hebt van wat voor relatie ze met elkaar hebben, welke ­afspraken ze onderling gemaakt hebben en met wat voor persoonlijkheden en temperamenten je te maken hebt.

Leg je er dus gewoon bij neer, Dries, al dan niet letterlijk.

En besef dat ‘don’t shoot the messenger’ enkel een gezegde is.

Gekwelde lezer, blijf niet langer zitten met dat probleem maar mail naar katrin.swartenbroux@demorgen.be