Direct naar artikelinhoud
Israël-Palestina

Netanyahu draagt Israëlisch leger op door te gaan met ‘enorme aanvallen’ in Gaza

Een explosie in Gaza-stad.Beeld AFP

Minder dan twee weken voor het Eurovisiesongfestival in Israël heeft premier Benjamin Netanyahu het leger opgedragen door te gaan met ‘enorme aanvallen’ op militanten in Gaza. Sinds vrijdag escaleert het geweld van beide kanten, resulterend in de heftigste confrontatie van de afgelopen maanden.

Volgens het Israëlische leger zijn er sinds vrijdag zo’n zeshonderd raketten vanuit Gaza op het zuiden van Israël afgevuurd. Hoewel de meeste raketten worden tegengehouden door het raketsysteem ‘IJzeren Schild’, is een 58-jarige Israëlische man omgekomen door een raket die insloeg in de stad Asjkelon, iets ten noorden van Gaza. Het is de eerste keer sinds de oorlog in 2014 dat er in Israël een burger is overleden na een raketinslag.

In reactie op de burgerdode bestookte Israël dit weekend zo’n 260 doelwitten in Gaza. Zeker 9 Palestijnen zijn omgekomen, stelt het lokale ministerie van Gezondheid in Gaza. Onder de slachtoffers waren in ieder geval een baby van 1 jaar en een zwangere vrouw. Het Israëlische leger ontkent dat zij zijn gestorven door hun toedoen en meldt dat een mislukte raketlancering van Hamas de oorzaak is.

Onder de geraakte doelwitten in Gaza zijn tunnels en andere schuilplaatsen van militanten. Ook een moskee in Al-Shati, in het noorden van Gaza, is onder vuur genomen. Volgens het Israëlische leger werd deze als militair hoofdkwartier gebruikt door Palestijnse jihadisten.

“Vanmorgen heb ik het Israëlische leger opgedragen door te gaan met enorme aanvallen tegen terroristen in de Gazastrook”, zei Netanyahu zondag in een statement. Hij heeft de strijdkrachten in de nabijheid van de Gazastrook uitgebreid met tanks, artillerie en infanterie.

Turkije heeft de Israëlische aanvallen veroordeeld. Een van de geraakte gebouwen huisvest een redactie van het door de Turkse staat gerunde persbureau Anadolu Agency. Volgens Israël opereerde de militaire inlichtingendienst van Hamas vanuit hetzelfde gebouw. “We roepen alle overheden die de persvrijheid beschermen, inclusief de Amerikaanse ambassade in Turkije, op om zich achter ons te scharen in onze veroordeling van de Israëlische regering.”

Israëlische luchtaanvallen in Gaza-stad, als reactie op de raketten die vanaf de Gazastrook waren afgevuurd.Beeld EPA

Songfestival

De escalatie komt op een ongelegen moment voor Israël. Het land bereidt zich voor op het Eurovisiesongfestival, dat over twee weken plaatsvindt in Tel Aviv. Het Songfestival is ieder jaar goed voor honderden miljoenen kijkers. De organisatie heeft aangegeven ‘gewoon’ door te gaan met de repetities, maar de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

De schermutselingen ontstonden vrijdag nadat een scherpschutter bij de grens van Gaza twee Israëlische soldaten verwondde. Volgens Hamas en de Palestijnse jihadisten doet Israël niet genoeg om de barre omstandigheden in Gaza te verlichten, zoals recentelijk overeengekomen in een deal waarbij Egypte als mediator optrad.

Volgens die overeenkomst hief Israël een aantal restricties op met betrekking tot het transport van mensen en goederen over de grens met Gaza. Ook was het zeeterritorium uitgebreid waarin vissers uit Gaza actief mogen zijn. De versoepelingen zijn nu weer teruggedraaid. Volgens Israël is het sluiten van de grens nodig om te voorkomen dat Hamas wapens binnensmokkelt. Het is niet duidelijk wanneer de grens weer opengaat.