Kom op Tegen Kanker verrast Josée (74) en Jean-Pierre (68) met De Romeo’s

“De paus en de koningin van Kom op Tegen Kanker.” Zo werden Jean-Pierre Oben uit Bilzen en Josée Beutels uit Overpelt zondagmiddag aangekondigd. De twee supervrijwilligers werden naar aanleiding van 30 jaar KOTK verrast met een optreden van Gene Thomas en De Romeo’s in Pelt.

Paul THEEUWEN/Hanne DE BELIE

Zondagmiddag 13.30 uur. Zowel Josée Beutels (74) als Jean-Pierre Oben (68) zitten nietsvermoedend te genieten van een pasta op de spaghettidag van wielerclub De Bokkerijders in de voetbalkantine van Lindelhoeven VV in Pelt. Tot Peter Van de Veire en Miguel Wiels samen met een cameraploeg van Eén de kantine bestormen en iedereen aanmanen om mee naar buiten te gaan, waar een podium klaarstaat. Naar aanleiding van zijn dertigjarig bestaan organiseerde Kom op Tegen Kanker een dankweekend vol verrassingen in heel Vlaanderen.

Verrassingsoptreden

Jean-Pierre beklimt het podium om Josée in de bloemetjes te zetten. Maar ook Jean-Pierre zelf wordt onverwacht gehuldigd. Beide Limburgers zetten zich al jaren in voor het goede doel. “Een dikke merci aan alle vrijwilligers in de vorm van een paar liedjes”, roept Peter Van de Veire. “Hoe is het?” vraagt hij aan een ontroerde Josée. “Slecht”, antwoordt ze met een glimlach. “Dit hoeft toch niet.” Waarop ze samen met Jean-Pierre getrakteerd wordt op een verrassingsoptreden van Gene Thomas en De Romeo’s en een lading knuffels van de levensgrote knuffelbeer van Kom op Tegen Kanker.

“We kwamen sowieso eten op de spaghettidag”, vertelt Josée, nadat ze de polonaise danste op ‘Una Paloma Blanca’. “Ik wist van niets. Deze voormiddag kreeg ik nog telefoon van mijn nicht. Ze zei: ‘We kijken al de hele week naar die beer van KOTK op televisie. Daar moest Josée toch ook eens bijkomen.’Toen ik hier aankwam, zag ik het podium staan. ‘Hier klopt iets niet’, dacht ik. Binnen zag ik de mensen van KOTK en toen wist ik: ‘Hier is iets niet pluis’. En toen kwam Peter Van de Veire binnen. Heel fijn, maar dat moet toch niet.”

515.000 euro

Josée was er al bij van in het prille begin van Kom Op Tegen Kanker. “Al 29 jaar”, zegt ze. “Mijn vriendin Ria Theuwis ging met haar klas op bezoek bij de BRT. Ze had Kathy Lindekens ontmoet, die aan de basis lag van Kom Op Tegen Kanker. Zowel Ria haar neef als mijn neef hadden leukemie. Daarom zijn we gestart met de eerste actie. En dat is meer en meer geworden. Ria is zelf tien jaar geleden overleden aan kanker. Verschillenden van onze vrijwilligers hebben kanker overwonnen. We weten dus waarvoor we het doen. Volgende week organiseren we al voor de dertiende keer ontbijt op Moederdag. Met tweehonderd vrijwilligers brengen we drieduizend ontbijtjes rond. Mijn schoonzoon was lid van De Bokkerijders en hij wilde deelnemen aan de 1000 kilometer van KOTK. Hij heeft het zelf niet meer kunnen doen, want hij is verongelukt. De Bokkerijders hebben zijn actie verdergezet. Dit jaar zijn ze al met zes ploegen die deelnemen. Vorig jaar hebben we samen 64.000 euro bij elkaar gesprokkeld. In al die jaren samen komt het op zo’n 400.000 euro.”

Ook Jean-Pierre Oben uit Bilzen heeft al heel wat geld ingezameld voor KOTK. “515.000 euro om precies te zijn”, zegt de fiere voorzitter van wielerclub Gelo Sportief. “We zijn elf jaar geleden begonnen met een fietstocht naar Compostella, ten voordele van KOTK. Een jaar later deden we voor het eerst mee aan de 1000 kilometer tegen kanker. Dit jaar nemen we deel met twintig ploegen, wat 100.000 euro opbrengt.”

Mensen verzetten bergen - 30 jaar Kom op tegen Kanker, zondag 5/05 en maandag 6/05 om 20.35 uur op Eén