© BELGA

Antwerp Giants wint troostfinale tegen Bamberg en pakt derde plaats in Champions League, winst is voor Bologna.

Antwerp Giants stond weliswaar niet in de finale, maar tijdens de kleine finale op zondag kregen onze landgenoten toch nog de kans om de Champions League met een zege af te sluiten. Dat deden de Giants ook prompt: ze versloegen Bamberg en worden zo derde in de Champions League. De eindstand was 58-72. In de finale won Bologna van Tenerife.

Patrick Ceulemans

Telenet Giants Antwerp nam op een schitterende wijze afscheid van een waanzinnige Europese campagne. De Sinjoren wonnen in het Sportpaleis de kleine finale van de Final Four van de Champions League.

Bamberg kwam in de kamp om de derde plaats het best uit de startblokken. Tyrese Rice, verkozen tot MVP van de Champions League, nam zijn team op sleeptouw. Ismael Bako, verkozen tot beste center van de Champions League reageerde wel met twee knappe alley-oops, maar de Giants moesten na een 4-4 tussenstand echter de rol lossen: 12-6. Tyler Kalinoski dropte wel een bom (16-10), maar de Giants kenden in het eerste kwart een slechte shotselectie en bleven achter de feiten aanlopen. De Griekse vedette Nikos Zisis scoorde en hield de Duitsers dan ook aan leiding: 18-13. Jae’Sean Tate milderde naar 18-15 na het eerste kwart.

Tate ontploft

Onmiddellijk in het tweede kwart ontplofte Jae’Sean Tate. De Amerikaanse forward was de bezieler van de 18-22 voorsprong en dit na een 0-10 tussenspurt! Het Sportpaleis “ontplofte” en zette zich als één blok achter de Sinjoren.

Bamberg reageerde echter onmiddellijk naar een 24-22 bonus, maar Jae’Sean Tate reageerde met een bom. De sterk spelende Tate incasseerde evenwel snel zijn tweede fout en verdween dan ook naar de bank. Hans Vanwijn strafte Duits balverlies af en bij 24-27 vluchtte coach Federico Perego van Bamberg in een time-out. Moses Kingsley vergrootte de Antwerpse bonus en met een driepunter en dunk naar een 26-32 voorsprong. De Giants gingen in het slot van de eerste helft op hun elan verder en trokken na een beklijvend tweede kwart de rust in met een 26-37 bonus.

Tussenspurt Bamberg

Bamberg startte het derde schuifje met een 6-0 tussenspurt (32-37), maar Telenet Giants Antwerp was niet van slag. Tyler Kalinoski bleef met driepunters uitpakken en na een flitsende drive van Yoeri Schoepen gin het naar een 32-42 Antwerpse bonus. Vic Sanders vond zijn momentum en dropte twee driepunter: 34-49! Deze maximale voorsprong konden de Giants echter in het derde kwart niet verder uitdiepen. Bamberg toonde echter karakter en reageerde naar 42-50. Met een vrijworp van Hans Vanwijn begonnen de Giants aan het laatste kwart met een 42-51 tussenstand.

Bamberg wilde wel, maar de Giants duwden op het gaspedaal. Dave Dudzinski lukte een 2 op 2 en Thomas Akyazili lukte na een wonderlijke drive ook twee bommen en stuwde Telenet Giants Antwerp naar 47-62. Bij 47-67 flikkerde er in een sfeervol Sportpaleis de twintiger op het mooie scorebord. Paris Lee scoorde in het vierde kwart zijn eerste punten en de Giants gingen dan ook comfortabel money-time in: 51-70. Na een verbluffende partij liet Telenet Giants Antwerp de overtuigende overwinning niet meer in het gevaar komen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Moeilijk te beschrijven wat je voelt voor 17.000 fans"

Antwerp Giants verzekerde zich zondag in het eigen Sportpaleis van de derde plaats in de Champions League basketbal. De spelers reageerden allen opgetogen.

"Als je ziet welke ploegen hier meedoen, is het fantastisch wat we gedaan hebben", zegt Ismael Bako, die het tot in het vijftal van het seizoen schopte. "Ik bedoel niet alleen de Final Four, maar tijdens de hele competitie. Vandaag zijn we kalm gebleven. We hebben lessen getrokken uit onze nederlaag tegen Tenerife, maar het is moeilijk te beschrijven wat je voelt voor 17.000 fans."

Jae'Sean Tate was zondag goed voor zestien punten. "We schrijven geschiedenis", zegt de Amerikaan. "Dat geeft een speciaal gevoel. We waren klaar voor deze wedstrijd en hebben veel maturiteit getoond. Die derde plaats gaan we vieren, dat staat vast. Hier voor 17.000 toeschouwers mogen spelen, dat is geweldig en maak je misschien maar één keer mee. We mogen dank u zeggen aan al die fans."

In de halve finale werd Paris Lee door Tenerife nog uit de wedstrijd gehouden, maar in de kleine finale stond hij er weer. "Ik voelde me beter", aldus Lee. "We wilden eigenlijk de eerste plaats, maar dat we hier als derde afsluiten zegt veel over het karakter dat wij en onze coach aan de dag hebben gelegd. Moors heeft mij de afgelopen twee jaar beter gemaakt als speler, maar ik denk dat wij hem ook beter hebben gemaakt als coach."

Tyler Kalinoski onthoudt vooral de sterke verdediging van de Giants. "We wisten dat we iets konden bereiken, en we hebben het gedaan. Ik ben blij voor deze jonge groep. Het was een superjaar en we willen op deze weg doorgaan. Het is dankzij onze defensie dat we ons ritme en onze aanval konden opbouwen. Nu gaan we alles doen om de Belgische titel te pakken."

Thomas Akyazili, een echte Antwerpenaar, zat nog meer dan zijn ploegmaats met zijn hoofd al bij de Belgische competitie. "We zijn er klaar voor en gaan goeie play-offs spelen. Deze Champions League met een zege kunnen afsluiten in eigen Antwerpen, dat is een droom. Dat is te gek om in te beelden. Het is ongelofelijk hoeveel volk ons hier is komen aanmoedigen."

Bologna klopt Tenerife in finale

Bologna heeft zich zondag in het Antwerpse Sportpaleis tot eindwinaar van de FIBA Champions League basketbal gekroond met een 73-61 (rust: 38-24) zege tegen Tenerife, in 2017 nog eindwinnaar. Bologna volgt op de erelijst het Griekse AEK Athene op.In het eerste kwart was Bologna, dat in de halve finale het Duitse Bamberg uitschakelde, outstanding en leek het op weg naar een bijzonder ruime zege. Na tien minuten stond het 20-8. Daarna kon Tenerife, dat in de halve finale de Antwerp Giants klopte, min of meer gelijke tred houden. Bij de rust stond het 38-24. Ook het derde kwart was gelijkopgaand en zo stond het met nog tien minuten te spelen 58-44. Het laatste kwart van Tenerife was nog het beste, maar echt dicht in de buurt van de zege kwamen de Spanjaarden nooit. De eindstand bedroeg 73-61.

De grote uitblinker bij Bologna was Kevin Punter met 26 punten en 7 rebounds. Ook de wedstrijd van Amath M'Baye mocht, met 16 punten en 3 rebounds, gezien worden. Bij Tenerife was Tim Abromaitis de grote man met 18 punten en 8 rebounds.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer