Direct naar artikelinhoud
MediaUpdate

StuBru draait nog hele week tussen 9 en 12 enkel muziek na plots overlijden Christophe Lambrecht

Christophe Lambrecht.Beeld Steven Richardson

Radiopresentator Christophe Lambrecht is op 48-jarige leeftijd onverwacht overleden. Lambrecht werkte twintig jaar bij Studio Brussel. Hij presenteerde er Music@Work en was één van de gezichten van de eerste Music For Life. De hele week draait de zender tussen 9 en 12 uur enkel muziek. ‘Negen uur op StuBru zal nooit meer hetzelfde zijn.’

“Het is weinigen gegeven om de radio te laten klinken als een straalkacheltje. Christophe Lambrecht kon dat. Vaarwel fijne man”, tweette tv-presentator en voormalige Studio Brussel-stem Chris Dusauchoit, nadat de VRT bevestigde dat Christophe Lambrecht is overleden. Een hartfalen werd de presentator fataal.

Vandaag draait StuBru de hele dag zijn lievelingsmuziek. “Christophe was de warmste collega die we hadden. De minzaamheid zelve. Hij was een grote meneer, zonder een tafelspringer te zijn. Hij was de mayonaise van het team. Iedereen zag hem graag, hij zag iedereen graag. Dat hij er niet meer is, is eigenlijk ondenkbaar”, zegt nethoofd Jan Van Biesen.

Ook de rest van de week wordt de programmatie aangepast. Tussen 9 en 12 uur wordt non-stop muziek gedraaid. “We horen geen andere stem”, aldus Studio Brussel. Luisteraars die de vertrouwde stem van Christophe Lambrecht in het ochtendblok (“Music@Work”) moeten missen, kunnen een bericht voor hem achterlaten op het antwoordapparaat van 078-36 43 64. Die persoonlijke berichten worden na 9 uur op de zender uitgezonden, tussen de lievelingsplaten van Lambrecht door.

Lees ook

Lees ook
Beeld rv

StuBru draait lievelingsmuziek van overleden presentator Christophe Lambrecht

Lambrecht was een ancien, een veteraan, een rots in de branding op de jongerenzender die Studio Brussel heet. Hij was er twintig jaar aan de slag, sinds 1999, en dat lijkt zo’n eeuwigheid dat een mens vergeet dat hij voordien nog andere jobs heeft gehad. Zijn studie toegepaste communicatie in Antwerpen maakte hij niet af, zijn filmstudies aan Sint-Lukas evenmin. In 1992 ging de in Herentals geboren Lambrechts wel aan de slag bij de toen nog jonge nieuwsredactie van VTM. Achtereenvolgens werkte hij ook bij de regionale zender RTV en bij productiehuis Woestijnvis (hij zou later nog de voice over doen voor Woestijnvisprogramma Het geslacht De Pauw), maar het was bij StuBru dat hij, kort voor de eeuwwisseling, thuis kwam. 

Twitter bericht wordt geladen...

Hij had er ruim tien jaar eerder al auditie gedaan. “Dat was een gigantische flop”, vertelde hij in 2009 aan De Morgen. “Ik was achttien en mijn wereld stortte in elkaar.” Naast Studio Brussel lagen Lambrechts ambities ook in de muziek: zijn droom was “drummen bij dEUS”, vertelde hij ooit schertsend in deze krant, maar hij vond zijn draai uiteindelijk als dj. “Mensen aan het dansen brengen is fantastisch. Als ik mensen kan entertainen en gelukkig maken, ben ik content.”

Mensen entertainen en gelukkig maken: dat is wat Lambrecht ook begon te doen toen hij in 1999 alsnog bij Studio Brussel terechtkwam. Hij groeide uit tot een icoon van de zender, voornamelijk als presentator van Music@Work, het ochtendblok tussen 9 en 12 uur.

Met Lambrecht heeft Studio Brussel “zijn stem verloren”, vertelt Jan Van Biesen. “Hij heeft twintig jaar gepresenteerd, knal in primetime. Hij had een unieke feel voor het medium radio. Hij zei nooit een woord te veel, maar wát hij zei - met die typische, warme stem - was onverwoestbaar. Negen uur ‘s ochtends zal hier nooit meer hetzelfde zijn.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@sam_debruyn) op

‘Nonkel’

‘Warm’ is een adjectief dat veel terugkomt als het over Christophe Lambrecht gaat. Een man met een warme stem, maar ook met een warme persoonlijkheid, vertellen mensen die hem goed hebben gekend. “Dat zijn dingen die vaak makkelijk gezegd worden”, zegt collega Stijn Van de Voorde, “maar in zijn geval wás het echt zo.”

Kirsten Lemaire omschrijft het zo: “Hij had de warmste stem die er was, sowieso, maar hij was ook de meest pure mens met heel veel liefde in zich. Liefde voor zijn werk en voor zijn collega’s. Voor de plaatjes die hij elke dag zorgvuldig uitkoos voor ‘zijn’ luisteraars.” Ze omschrijft hun band als die van “een gezellige familie. Ik noemde hem nonkeltje, hij mij tanteke.”

Hij werd op de vloer van Studio Brussel wel eens ‘de nonkel’ genoemd. “Omdat hij hier al zo lang zat, maar vooral omdat hij voor iedereen ook een warme, minzame nonkel was. Hij had een oprechte interesse in zijn collega’s: als er iets scheelde, kwam hij altijd vragen hoe het met je ging. Hij was enorm geliefd. Bij verschillende generaties luisteraars, maar zeker ook hier op de vloer.” Op Twitter omschrijft presentatrice Roos Van Acker, die samen met Lambrecht bij de zender begon, hem als “een schat van een mens.”

Zo herinnert Isabelle Baele zich hem ook. Zij was van 2005 tot 2007 nethoofd van StuBru. “Als hij ‘s ochtends begon te presenteren, kwam ik vaak bij hem een koffietje drinken, in de studio. En sloegen we een babbeltje, terwijl er een plaatje speelde. Als ik hem na mijn tijd bij Studio Brussel nog tegenkwam, was hij nog altijd dezelfde: een oprechte, diepmenselijke man.”

Lambi Bambi

Die kwaliteiten kwamen beter dan ooit naar voren in de winter van 2006, tijdens de eerste editie van de inzamelmarathon Music For Life. Lambrecht - ofte ‘Lambi Bambi’ - kroop toen samen met Peter Van de Veire en Tomas De Soete in Het Glazen Huis in Leuven. De drie maakten zes dagen lang radio voor het goede doel, terwijl ze niets aten en overleefden op vruchtensapjes. “Hij was heel blij toen we hem vroegen om Music For Life te presenteren. Hij heeft daar enorm van genoten. Voor hem was dat een heel bevredigende ervaring.”

Dat was ook wat Lambrecht nadien zelf zei. Toen deze krant hem in 2008 vroeg naar zijn mooiste herinnering in de media, was “Music For Life” het antwoord. “Het bevatte gewoon alle emoties, van plezier tot ontroering. We hebben het zo vaak over de zure, verbitterde Vlaming, maar daar geloof ik niet in. Music For Life bewijst dat er nog een hoop andere Vlamingen zijn. Music For Life is hartverwarmend, op het melige af, maar dan wel op zijn Studio Brussels! Bovendien zat ik in het Glazen Huis met twee van mijn beste radiovrienden. Het was als samen op kamp gaan.”

De Soete reageerde op de VRT op het overlijden van zijn collega en goede vriend. “Christophe was een warme en goeie vriend en een gedroomde collega. Ik kan het amper geloven. Niemand zag dit aankomen”, aldus de voormalige radiopresentator. “Maar hij was vooral een lieve, warme mens en een waardevolle vriend. Op een dag als deze had ik ‘m heel goed kunnen gebruiken.”

Lambrecht laat een partner en drie kinderen na. “Hij had vooral ook liefde voor zijn vrienden, familie én zijn prachtige gezin”, vertelt Lemaire nog. “Zijn kinderen waren zijn alles. Ik ga hem onbeschrijflijk hard missen. En morgenochtend wordt nu al onwezenlijk. Om negen uur.”

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...