121 jonge vluchtelingen wonen bij pleeggezin

In september 2015 lanceerde Pleegzorg Vlaanderen een oproep naar pleeggezinnen voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. 121 minderjarigen hebben intussen een nieuwe thuis gevonden. 70 jongeren wachten nog op een plaats in een opvanggezin.

 ‘Geef de wereld een thuis’, dat was de campagne die Pleegzorg Vlaanderen in september 2015 lanceerde. Bedoeling was pleeggezinnen te zoeken voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Ruim een jaar later hebben al 121 jonge vluchtelingen een plaats gekregen bij een pleeggezin.

Pleegzorg Vlaanderen is voorzichtig tevreden, zegt woordvoerder Niels Heselmans: “Een echte evaluatie kunnen we pas op lange termijn maken, wanneer die jongeren een tijdje in hun pleeggezin wonen. Nu zijn we vooral blij dat we voor 121 van hen al een nieuwe thuis hebben gevonden.”

“In januari zijn we begonnen met de selectie van de kandidaten. En in de zomermaanden zijn de meeste jonge vluchtelingen bij hun pleeggezin ingetrokken”, zegt Heselmans.

Lange selectieprocedure

Die selectieprocedure duurde wel enkele maanden. En dat was voor sommige mensen een reden om af te haken: “Voor veel mensen was dat gewoon te lang. Maar voor ons is het belangrijk om een goede thuis te vinden voor een kind, en een weloverwogen keuze te maken.”

De meeste jonge vluchtelingen zijn tienerjongens uit Afghanistan. En da’s niet onlogisch, zegt Heselmans: “Ze zijn hier helemaal alleen aangekomen, na een lange vluchtweg. Een kind van drie kan dat niet.” En dat was soms ook een probleem voor kandidaat-pleeggezinnen. Heel wat pleeggezinnen hadden zich kandidaat gesteld om jonge kinderen of meisjes op te vangen.

70 wachtenden

Op dit moment zijn er nog 70 jongeren die wachten op een nieuw gezin. Voor sommigen is er al een nieuwe thuis gevonden, zij leren hun pleeggezin nu kennen, en verhuizen binnenkort definitief. Voo randeren is er nog geen plaats. Pleegzorg Vlaanderen zoekt nog volop naar gezinnen die hen willen opvangen.

Meest gelezen