Direct naar artikelinhoud
Vliegtuigcrash

Brandend vliegtuig maakt noodlanding in Moskou: 41 van 78 inzittenden sterven

Brandend vliegtuig maakt noodlanding in Moskou: 41 van 78 inzittenden sterven
Beeld EPA

Bij een vliegtuigbrand in Moskou zijn 41 mensen om het leven gekomen. Dat meldden hulpdiensten zondagavond nadat een passagierstoestel brandend een noodlanding maakte.

Bij de landing op vliegveld Sjeremetjevo vloog de helft van het toestel in brand, zo tonen videobeelden. Te zien is hoe geëvacueerde passagiers wegrennen van het hevig brandende toestel.  

Twitter bericht wordt geladen...

Van de 78 inzittenden overleefden 37 mensen het ongeluk, zei een woordvoerder van het Russische Onderzoekscomité zondagavond.

De Russische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. Luchtvaartexperts denken dat de bedrading vlam gevat kan hebben door onweerswolken die zondagavond over Moskou trokken.

Twitter bericht wordt geladen...

Vliegrampen komen in Rusland relatief vaak voor. In Rusland gebeurt er gemiddeld een ongeluk per 400 duizend vluchten, blijkt uit cijfers van de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Het wereldgemiddelde ligt op een ongeluk per 620 duizend vluchten.

IATA riep Rusland voor het WK Voetbal van vorig jaar op om veiligheidsmaatregelen te verscherpen. Kort na die oproep stortte er een Russisch Antonov-toestel neer met 71 mensen aan boord. De betrokken maatschappij bleek veiligheidsregels aan de laars gelapt te hebben en ging failliet.

Naast schendingen van veiligheidsprotocollen bestaat er een gebrek aan bekwame piloten. Dat gebrek is ontstaan doordat Russen veel meer zijn gaan vliegen in de afgelopen vijftien jaar.

Aeroflot, eigenaar van het uitgebrande vliegtuig, staat bekend als de modernste luchtvaartmaatschappij van Rusland. Tijdens de Sovjet-Unie was Aeroflot nog een van de beruchtste aanbieders van vliegreizen ter wereld – het dieptepunt was 27 ongelukken binnen een jaar. De hamer en sikkel staan nog altijd in het logo, maar nu heeft het staatsbedrijf een jonge vloot en een lidmaatschap van SkyTeam, de internationale alliantie waar KLM ook lid van is.

Het toestel dat zondagavond in brand vloog, een Soechoj Superjet 100, was nog maar een jaar oud. Het Russisch vliegtuigtype is in 2008 op de markt gekomen als de veilige opvolger van onbetrouwbare Sovjet-toestellen. Aeroflot heeft 50 Superjets in haar vloot en bestelde een halfjaar geleden nog eens honderd nieuwe Superjets.

Het brandende vliegtuig op de Moskouse luchthaven.Beeld AFP