Direct naar artikelinhoud
Verdwijning in Antwerpen

Lichaam vermiste Julie Van Espen (23) gevonden in Albertkanaal, mogelijke dader gearresteerd

De speurtocht in het Albertkanaal.Beeld Wouter Maeckelberghe

Het lichaam van de vermiste Julie van Espen (23) is gevonden. Daarmee wordt de vrees van het parket bewaarheid dat het meisje gedood werd toen ze afgelopen zaterdag met de fiets van Schilde naar Antwerpen reed. De mogelijke dader werd eerder vandaag opgepakt: het gaat om de man met de rugzak voor wie zondagnacht een opsporingsbericht werd verspreid.

De verdachte, S.B., werd maandagmiddag in het station van Leuven van een trein gehaald. De politie kon de man lokaliseren aan de hand van een gsm-signaal en wachtte de aankomende trein in het station op. De man werd daarop ondervraagd, al wou het parket geen verdere details kwijt over zijn rol in de verdwijningszaak. Hij zou geen onbekende zijn voor het gerecht.

Meer lezen: Wat we nu weten over de mogelijke dader in de zaak-Julie Van Espen (23) 

Volgens minister van Justitie Koen Geens had de man een verleden van zedenfeiten, zo zei de minister in Terzake. S.B. is volgens Geens veroordeeld tot een celstraf van vier jaar wegens een verkachting, maar zou in een aanslepende beroepsprocedure verwikkeld zitten over het vonnis. “Ik begrijp dit niet, maar ik moet dat als minister van Justitie aanvaarden”, aldus Geens in Terzake.

Speurtocht

Er werd in de omgeving van Merksem gezocht naar Julie. Sinds maandagmiddag spitste die zoektocht zich toe op een brug over het Albertkanaal. Duikers haalden er spullen uit het water. Eerder werden al de boorden van het Albertkanaal gescand op zoek naar Julie. De Cel Vermiste Personen onder leiding van Alain Remue kwam ter plaatse, ook familie en vrienden zochten mee naar het meisje.

Speurtocht
Beeld Wouter Maeckelberghe

Vrienden, familie en parket maakten zich sinds afgelopen zaterdag grote zorgen om Julie. Het meisje was per fiets vanuit Schilde naar Antwerpen vertrokken voor een afspraak met vriendinnen. “Bijna drie uur na haar vertrek kreeg ik een berichtje van één van haar vriendinnen: Julie was nooit in Antwerpen aangekomen”, vertelde haar vader Erik aan de regionale zender ATV.

Er werd meteen alarm geslagen, want er moest iets gebeurd zijn. De fietstocht nam normaal hoogstens een halfuurtje in beslag, en de kans dat Julie er zelf voor had gekozen om te verdwijnen, werd meteen uitgesloten door haar ouders.

Speurtocht
Beeld Belga

Zaterdagnacht zochten familie en vrienden samen met de politie naar de jonge vrouw. Zondagochtend konden ze gerichter zoeken na telefonieonderzoek. Dat had uitgewezen dat het gsm-signaal van Julie zaterdagavond voor het laatst was opgepikt door enkele zendmasten in de omgeving van het Sportpaleis en de Carrettestraat in Merksem - een gebied dat op haar fietstraject lag.

Tip van de redactie

Schildersbaas en schildersknecht bezorgden politie gouden tip: ‘Toen ik die foto zag, wist ik: ja’

Kort na de middag kreeg de hoop om Julie levend aan te treffen een knauw. Speurders vonden onder meer haar reispas terug, gedumpt in een vuilnisbak, en het rieten mandje van haar fiets. En onder een brug in de Carrettestraat vonden de speurders enkele kledingstukken. Daarop werden bloedsporen aangetroffen. Het Antwerpse parket vorderde daarop een onderzoeksrechter voor moord. “Er zijn aanwijzingen dat het meisje met geweld om het leven gebracht is”, zei woordvoerster Lieselotte Claessens.

Afgelopen nacht verspreidde de politie op vraag van het parket beelden van een man met een rugzak. Hij heette initieel géén verdachte te zijn, maar mogelijk een belangrijke getuige in de zaak. 

Het traject van Julie:

Het traject van Julie:
Beeld Wouter Maeckelberghe