Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Veel geluk als u een hele maandag zonder ‘Game of Thrones’-spoilers moet doorkomen

Veel geluk als u een hele maandag zonder ‘Game of Thrones’-spoilers moet doorkomen
Beeld AP

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag schrijft Pieter Dumon over het vervelende uitzenduur van Game of Thrones.

Dat vroeger alles beter was, hoor je mij niet zeggen. Maar simpeler was het alvast wel. Wie aan het koffiemachien wou meepraten over hét televisieprogramma van het moment wist dat hij op zondagavond in zijn of haar zetel moest zitten. Met de groei van het aantal zenders en de bijbehorende programma’s nam ook het aantal must see televisieavonden explosief toe. Netflix en zijn reeksen, die je op eigen tempo, maar het liefst zo snel mogelijk, mag bingewatchen, maakten het nog wat ingewikkelder. 

En nu doet HBO er met het allerlaatste seizoen van de fantasyreeks Game of Thrones nog een schepje bovenop. Die reeks komt in de VS op zondagavond in primetime op de buis, wat betekent dat nieuwe afleveringen bij ons vanaf 03u00 in de nacht van zondag op maandag te zien zijn. En dat gooit het kijkschema van heel wat fans grondig door elkaar. 

In een rotvaart

Niet dat het de eerste keer is dat Amerikaanse reeksen op zondagnacht bij ons opduiken. Ook bij de vorige seizoenen van Game of Thrones was dat het geval. 

Alleen is alles anders in dit laatste seizoen. De makers hebben zichzelf amper zes afleveringen de tijd gegeven om alle puzzelstukken op hun plaats te doen vallen. De eerste twee daarvan werden ook nog eens besteed aan een rondje ouwehoeren over het ultieme gevecht tegen het dodenleger waar het nu al seizoenen lang over gaat. Met als gevolg dat de gebeurtenissen elkaar in de resterende vier afleveringen in een rotvaart opvolgen. Hoofdpersonages vallen bij bosjes, schijnbaar onoverwinnelijke legers blijken plots toch kwetsbaar, en de meest onwaarschijnlijke romances steken de kop op. 

Al die plotwendingen worden tijdens en meteen na elke nieuwe aflevering online uitgebreid becommentarieerd. Zo uitgebreid dat het voor wie zich op maandag op het wereldwijde web begeeft zo goed als onmogelijk wordt om aan spoilers te ontkomen. 

Amerikaanse krantensites pakken uit met ellenlange samenvattingen over wat er nu precies allemaal is gebeurd. YouTube staat vol filmpjes waarin haast scène per scène wordt uitgelegd wat dit of dat precies betekent voor wat nog komen gaat. En op Twitter, Facebook en Instagram wemelt het van de screenshots en gifjes van de meest cruciale momenten. Stuk voor stuk zaken die het kijkplezier prematuur kunnen vergallen. 

Bij de koffie

En dus zit er voor wie niet tot een gat in de nacht wil opblijven niets anders op dan op maandagmorgen, nog voor ze hun laptop hebben opengeklapt, de nieuwste aflevering van Game of Thrones te degusteren. Met koffie binnen handbereik en slaapprut in de ogen. Ook al is dat nu de veldslagen en het bijbehorende bloedvergieten elkaar in sneltempo opvolgen niet altijd een cadeau. 

Maar er is licht aan het eind van de tunnel. Nog twee afleveringen, nog twee keer vroeg opstaan, en dan weten we eindelijk wie tot het einde der tijden op de ijzeren troon mag zitten.