Direct naar artikelinhoud
Moord Julie Van Espen

Rechter weigerde aanhouding verdachte van moord op Julie Van Espen na veroordeling voor verkrachting

Archiefbeeld.Beeld Tim Dirven

Een rechter van de correctionele rechtbank in Antwerpen heeft de destijds door het parket gevraagde onmiddellijke aanhouding van Steve B. geweigerd, nadat de beklaagde veroordeeld was voor verkrachting. Dat heeft minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), bevestigd aan Terzake. 

Geens bevestigde dat de verdachte van de moord op de 23-jarige Julie Van Espen in eerste aanleg veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van vier jaar voor verkrachting. Er werd beroep aangetekend tegen dat vonnis. Het parket vroeg wel de onmiddellijke aanhouding van Steve B., wat de rechter weigerde. De feiten zouden van 2016 dateren en de veroordeling van 2017, maar de beroepsprocedure is vandaag, 2019, nog altijd niet afgehandeld. Het Hof van Beroep geeft voorrang aan zaken waarvan de daders wél in de cel zitten. 

Geens benadrukte meermaals dat hij als minister van Justitie het gerecht als onafhankelijke instantie zijn werk moet laten doen. Wel is hij naar eigen zeggen verontrust. “Het is juist dat de zaak in hoger beroep al enige tijd aansleept en dat verontrust mij. Indien er redenen zouden zijn waarom dat niet zou gemogen hebben, zou ik dat ten zeerste betreuren.”

“Ik begrijp het ook niet”

Ook in 2004 zou de nu 39-jarige Steve B. al een vrouw hebben verkracht. De vraag stelt zich dan ook waarom de man nog vrij rondliep. “Ik begrijp dat ook niet", zei Geens in Terzake. “Maar het is niet omdat ik het niet begrijp dat ik het in een rechtstaat niet moet aanvaarden als minister van Justitie”. Geens verduidelijkte nog dat de correctionele rechter Steve B. vrijliet in afwachting van de afhandeling van het hoger beroep, omdat de veroordeelde zijn voorwaarden in voorlopige hechtenis correct had nageleefd.

Geens legde er de nadruk op dat hij het “ten zeerste betreurt dat de zaak in beroep niet sneller is aangepakt”. Hij verwacht zeker “discussie over de houding van de zetel en van het Hof van Beroep in Antwerpen”.