Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block.
Volledig scherm
Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block. © Baert Marc

Gebruikers medicinale cannabis dreigen met rechtszaak tegen federale overheid

Een groep gebruikers van medicinale cannabisolie heeft federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block in gebreke gesteld en dreigt met een rechtszaak als er niet dringend werk wordt gemaakt van wetgeving die het gebruik van die cannabisolie mogelijk maakt. Volgens hun advocaat, meester Walter Van Steenbrugge, toont de minister begrip voor het standpunt van zijn cliënten. "Ze had ook een wetsontwerp voorbereid, maar dat is gesneuveld toen de regering viel", zegt hij. "We volgen de zaak nu op en als die wetgeving er niet snel komt, dagvaarden we."

7 reacties

  • Willy Masson

    5 jaar geleden
    Geen goed idee . Ze krijgen al geen controle op het voorschrijven van medicijnen waar sommige ‘patiënten ‘ verslaafd aan zijn. Het is een publiek geheim dat een hele boel mensen verslaafd zijn aan anti depressiva en erbij rilatine snuiven, dit erbij maakt de zaak alleen erger.
  • Anoniem

    5 jaar geleden
    De progressieve partijen zijn voorstander van legaliseren cannabis waaronder Openvld, zelfs Vincent Van Quickenborne en Johan VDlannotte verklaarden tijdens de Paarse regering dat ze zelf wel eens een jointje rookten in het verleden. Maar medicinale cannabis die de pijn en leed kan verzachten bij sommige chronische aandoeningen en terminale patienten is verboden. De Bock moet ofwel legalisatie van cannabis openlijk veroordelen of wel dient ze een andere heer door med cannabis niet toe te laten.
  • Ann De Boeck

    5 jaar geleden
    Iedere volwassene kan zich legaal te pletter zuipen én mogelijk zijn eigen leven en dat van anderen omzeep helpen.Sterke drank wordt door een bepaald percentage v d bevolking misbruik, met alle gevlogen vandien. Maar voor een product dat van essentieel belang is voor zwaar zieken en mensen met pijn, daar kan Mevr. De Block geen wetgeving voor maken!! Met 2 maten meten, niet? Hopelijk zal u of iemand die jij graag ziet, nooit nachten 'radeloos' wakker liggen met pijn Maggie...
  • Paul van de velde

    5 jaar geleden
    Je moet niet te veel op ministers rekenen, ze denken alleen aan zichzelf.
  • Stijn De Munck

    5 jaar geleden
    Dat ze groot gelijk hebben! Het helpt mij als chronisch pijn patiënt ook! Hopelijk komt er snel een besluit!
  1. 1 op de 5 Vlaamse tieners combineert studies met mantelzorg: “Ik heb dat lange tijd verzwegen op school”
    PREMIUM

    1 op de 5 Vlaamse tieners combineert studies met mantelzorg: “Ik heb dat lange tijd verzwegen op school”

    Maar liefst één op de vijf tieners tussen 11 en 18 jaar is mantelzorger. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van mantelzorgverenigingen. “Er heerst nog steeds schaamte rond. Mensen gaan je snel als ‘zielig’ zien”, vertelt Antonia (17) die al jaren voor haar moeder zorgt, die een zeldzame spierziekte heeft. Om het combineren van zorg en studie makkelijker te maken, pleiten verenigingen nu voor een mantelzorgstatuut, naar analogie met het topsportstatuut.
  2. EXCLUSIEF. Bé De Meyer (60) praat voor het eerst sinds ex Eddy Snelders van voyeurisme wordt beticht: “Hoe kan het dat ik nooit iets zag? Ik lig daar wakker van”
    PREMIUM

    EXCLUSIEF. Bé De Meyer (60) praat voor het eerst sinds ex Eddy Snelders van voyeurisme wordt beticht: “Hoe kan het dat ik nooit iets zag? Ik lig daar wakker van”

    “Het is net een beerput die open is gegaan”, zegt Bé De Meyer (60), die 16 jaar lief en leed deelde met de in opspraak gekomen Eddy Snelders (65). Deze week kreeg ze een zoveelste slag in haar gezicht. Via de media vernam ze dat hij al op zijn achttiende veroordeeld werd wegens openbare zedenschennis. “Zo pijnlijk”, zegt ze. Want ook dat wist ze niet. Net zoals ze nooit heeft geweten dat Snelders jarenlang hun gezin, familie en vrienden stiekem filmde op het toilet of in de douche. “Het is precies alsof ik iemand anders heb gekend.”