Direct naar artikelinhoud
Sociaal conflict

48-urenstaking in gevangenissen: ‘Beveiliging laat te wensen over’

De gevangenis van Merksplas.Beeld CREDIT: ID/ Jonas Roosens

In de Belgische gevangenis is momenteel een 48-urenstaking aan de gang, als protest tegen overbevolking en personeelstekort. De actie wordt goed opgevolgd, zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond ACOD.

“Vandaag concentreren we ons vooral op de gevangenis van Merksplas, maar uit cijfers die ik heb ontvangen blijkt dat de actie zoals verwacht goed wordt opgevolgd”, aldus Hoppe. “In Brussel is maar 7 of 8 procent komen opdagen, in Brugge is meer dan 90 procent van het dagpersoneel niet aan het werk.”

De misnoegdheid is dan ook groot, zegt Hoppe. “We hebben een evaluatie gedaan van 5 jaar Geens, en daaruit blijkt dat wat de minister beweert, niet overeenkomt met de realiteit.” De vakbonden willen met de actie dan ook een sterk signaal geven dat de minister van Justitie in de volgende legislatuur de zaken anders aanpakt.

Onveiligheid

Ook klaagt Hoppe de onveiligheid in de gevangenissen aan. “Ik veronderstel dat de man in de straat ervan uitgaat dat de gevangenissen veilig zijn en dat wie daar binnen zit niet naar buiten kan. Maar in sommige gevangenissen laat de beveiliging te wensen over”, zegt de vakbondsman.

De vakbonden klagen onder meer het personeelstekort aan en de achterstand van de op te nemen vakantiedagen. 

Geens: “Besparingen teruggedraaid”

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) betreurt de nieuwe stakingsactie. In een schriftelijke reactie wijst hij op de inspanningen die tijdens de voorbije legislatuur gedaan werden om onder meer het personeelstekort terug te dringen, de overbevolking tegen te gaan en het personeel beter te beschermen.

“Tijdens deze legislatuur zijn de besparingen op aanwervingen teruggedraaid en is er blijvend gerekruteerd”, benadrukt hij. Sinds 2014 zijn er in de gevangenissen 1.403 nieuwe personeelsleden gestart. De uitstroom blijft groot, stipt Geens aan, maar er zijn op korte termijn nog 137 aanwervingen gepland. Hoe dan ook: “Op een kader van 6.825 zijn er op dit ogenblik 6.639 voltijdse equivalenten in de bewaking aanwezig”.

Tegelijk is volgens de minister het budget voor het gevangeniswezen stabiel gebleven op 560 miljoen euro en zijn er heel wat maatregelen genomen om de overbevolking terug te dringen. Tijdens de legislatuur was er een “duurzame daling” van 1.300 gedetineerden, onder meer door geïnterneerden te laten uitstromen naar forensisch psychiatrische centra en veroordeelden zonder verblijfspapieren vervroegd naar hun land van herkomst terug te sturen. Voor de Raad van State zijn verschillende procedures hangende wat betreft de bouw van nieuwe gevangenissen.

Verder werd het personeelsstatuut verbeterd en is een betere bescherming tegen klachten en gerechtelijke procedures wettelijk verankerd. Opleiding kreeg volgens Geens een belangrijke plaats en de functie-invulling van de job van penitentiair beambte wordt opgewaardeerd.

Geens vermeldt ook nog dat de wet die de minimale dienstverlening invoert op 11 april in het Staatsblad is verschenen. Tegen 1 oktober moet elke gevangenis - en dit in overleg met de vakbonden - een specifiek plan opstellen.

De staking bij de gevangenissen begon gisteravond om 22.00 uur en duurt tot morgen 22.00 uur.