© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

© Stef Fontaine

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Goud voor Zuid Afrikaanse marimba band op het EMJ in Neerpelt

Van vrijdag 3 mei tot maandag 6 mei ging in Neerpelt (Pelt) de 67ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) door. Voor een verrassing van formaat zorgden de muzikanten uit George (West Kaap, Zuid-Afrika), die de eerste prijs summa cum Laude (98%) behaalden.

Stef Fontaine

De Marimba Squad band van the Glenwood House School uit George (Zuid-Afrika) bestaat nog maar één jaar, maar toch behaalden ze uitzonderlijke mooie resultaten op het 67ste EMJ in Neerpelt. De muzikanten spelen Afrikaanse ethnische muziek, filmmuziek en hedendaagse pop songs, en dit onder de deskundige leiding van dirigent Jan-Erik Swart.

"Hun reis door Nederland en België werd door ons zorgvuldig voorbereid", vertelt de Peltse Ann Vanduffel. "De muzikanten uit Zuid-Afrika zijn op 26 april op Schiphol geland, en vandaar vertrokken ze op concert en try-out tour naar Dieverbrug (NL) waar ze hun aller eerste intercontinentaal concert in het prachtig muziekcentrum Westerveld bij de vereniging Sla Je Slag mochten geven. De dag daarop waren ze te gast in Someren-Heide (NL) waar ze samen met de lokale slagwerkmuziekvereniging hun tweede try-outconcert gaven."

Fred van de Kerkhof, secretaris van de vereniging en stuwende kracht bij de ontvangst en de praktische kant van hun kortverblijf bij gastgezinnen, benadrukt het enthousiasme en de professionaliteit die de band aan de dag brengt. "Zelden een zo gedisciplineerde, gemotiveerde en wel gemanierde groep mogen ontvangen", aldus Fred.

De trip van het muziekgezelschap ging verder naar Tongerlo (Bree) waar ze in het gezellig kerkje hun derde try-out in evenveel dagen mochten geven en ook mochten overnachten bij gastouders. In Munsterbilzen mocht de groep de benen eens strekken op het railbikeparcours en in Bokrijk waren ze te gast voor enerzijds een bezoek aan 450 jaar Breughel. Daar gaven ze ook hun vierde en vijfde optreden van de week. Het kerkje middenin het openluchtmuseum zat voor beide optredens telkens afgeladen vol en de mensen waren zeer verrast door de mooie klanken en composities van de gespeelde muziekstukken.

In Overpelt werd de Marimba Squad band met open armen ontvangen bij muziekvereniging Kiliana uit Lindel-Overpelt. Carine Van Gerven, dirigente en bezieler van Kiliana, ontving al verschillende keren de dirigent Jan-Erik Swart met zijn koren. "Het is telkens een plezier om Jan-Erik, toch wel een topdirigent, te gast te hebben", aldus Carine. "Onnodig te vertellen dat we blij en trots zijn om hen logistieke steun en onderdak te geven."

In CC Dommelhof in Pelt mochten de muzikanten exact om 13.30 hun juryconcert geven. De staande ovatie en het minutenlang applaus van de volgelopen zaal spraken boekdelen. "Zoveel enthousiasme, plezier, gevoel voor muziek was zelden vertoond", onderstreepte jurylid Maarten Weyler. "Natuurlijk letten we op de technische kant, maar we willen ook een visie en spelplezier van de muzikanten zien. Deze groep verdiende op basis van het getoonde spektakel dan ook echt de eerste prijs summa cum Laude. Of hoe leergierigheid, doorzetting en geloof in je eigen kunnen tot buitengewone prestaties kan leiden."

De reis van het gezelschap eindigt deze week woensdag, maar eerst staat er nog een bezoek aan Brussel en Antwerpen op het programma. Op dinsdagavond is er nog een verbroederingsavond met alle gastouders en vrijwilligers met een Afrikaanse braai.

Copyright foto's : AVD & CVG & LA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer