Zoveelste zoekactie naar de Rechtvaardige Rechters levert opnieuw niets op: graafwerken aan Kalandeberg stopgezet

Waren de Rechtvaardige Rechters eindelijk echt gelokaliseerd? Door de graafwerken die dinsdagvoormiddag werden uitgevoerd aan de Kalandeberg in Gent, waar het verdwenen paneel van Het Lam Gods zou liggen volgens een van de meest recente theorieën, werd even gedacht van wel. Maar de graafwerken zijn weer stopgezet en er werd niets gevonden.

cma, jcd, mtm

Maandag kondigde voormalig Gents burgemeester Daniël Termont aan dat er dinsdagnamiddag rond 16 uur een nieuwe persconferentie zou worden gehouden in verband met de Rechtvaardige Rechters. “Er zijn nieuwe elementen aan het licht gekomen”, aldus Termont.

(lees verder onder de foto’s)

© cma

© cma

Tunnel?

Termont verwijst daarmee naar een persconferentie van Gino Marchal en Marc De Bel van vorig jaar. De ene opperde toen de theorie dat het verdwenen kunstwerk onder de Kalandeberg in Gent zou liggen, de andere had er een boek over geschreven. Na hun persconferentie heropenden het parket en de politie het onderzoek. Niet veel later reed een onderzoeker van de Gentse Universiteit met een zelfgemaakt karretje over de Kalandeberg om de ondergrond te scannen. Toen leek er geen resultaat te zijn.

LEES OOK. Deze man beweert dat hij weet waar dief de Rechtvaardige Rechters verstopte: “Ik steek er mijn hand voor in het vuur” (N+)

Maar… we zijn nu een klein jaar later en in de voormiddag voordat de pers opnieuw werd uitgenodigd op een persconferentie, waren er graafwerken aan de gang aan de Kalandeberg. “Er zou een tunnel gevonden zijn”, luidde het. Oud-burgemeester Termont, Gino Marchal en auteur Marc De Bel waren aanwezig bij de graafwerken.

Rond de middag werden de graafwerken stilgelegd “omdat er gevaarlijke gassen in de put” zouden zitten. Intussen werd de zoekactie volledig stopgezet. Er werd niets gevonden. “En er zal ook niet meer op die locatie verder worden gezocht”, bevestigt Marchal aan onze redactie.

De Stoutmoedige Diefte

Het paneel de Rechtvaardige Rechters maakt deel uit van Het Lam Gods, het beroemde kunstwerk dat de broers Jan en Hubert Van Eyck in de vijftiende eeuw schilderden. Het paneel werd in de nacht van 10 op 11 april 1934 ontvreemd uit de Vijdt-kapel in de Gentse Sint-Baafskathedraal en is sindsdien spoorloos. De kunstroof, De Stoutmoudige Diefte genoemd, is al decennialang het voorwerp van wilde theorieën en tal van zoektochten.

De theorie van Marchal gaat terug op tekeningen bij de Gentse dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, waarop een koker onder de Kalandeberg staat. De locatie werd gevonden via woorden en cijfers uit de laatste afpersingsbrief die Goedertier nooit verstuurde.

Het gaat om “Nina, oiseau, 152, Erpe XXX, arte en Jean”, zegt Marchal. “Dit zijn dus de puzzelstukken waarmee we moeten werken om het raadsel te doorgronden. Volgens mij ben ik erin geslaagd en ik zal uitleggen hoe ik dat deed: ik denk dat Goedertier ons locaties geeft en een afstand: 152 meter. Of anders gezegd: meet 152 meter vertrekkende van de genoemde locaties en zoek één gemeenschappelijk punt dat bijgevolg op exact 152 meter ligt van alle andere locaties”, stelt Marchal in een overzicht van zijn theorie.

© cma

© cma

© cma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen