Direct naar artikelinhoud
Politieke reactiesMoord Julie Van Espen

Politiek reageert op moord: ‘Het is duidelijk dat er vragen kunnen worden gesteld’

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).Beeld Photo News

Oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang stellen zich grote vragen bij het feit dat de verdachte van de moord op Julie Van Espen (23) op vrije voeten rondliep. Volgens Groen is er te veel bespaard op een cruciaal departement en moet er meer opvolging komen van seksueel delinquenten. Vlaams Belang wil dat bevoegd minister van Justitie Koen Geens (CD&V) ontslag neemt. Maar ook bínnen de regering klinkt er kritiek.

Groen wil na de moord op Julie Van Espen “het debat sereen voeren, maar ook de juiste vragen stellen en de nodige lessen trekken”, zegt de partij. “Het aantal seksuele misdrijven in België ligt hoger dan gemiddeld en er zijn bijzonder weinig veroordelingen”, zegt Kamerlid en justitie-specialist Stefaan Van Hecke. Hij klaagt aan de door besparingen de wachttijden oplopen, maar wijst nog op “een gekend mentaliteitsprobleem en een gebrek aan opvolging van seksueel delinquenten”.

Van Hecke: “Deze regering heeft Justitie zware besparingen opgelegd. Kaders werden niet meer aangevuld, maar hoogstens tot 90 procent en vaak nog minder. Minister Geens heeft in zijn Justitieplan van 2015 aangekondigd dat een rechtszaak moet kunnen afgehandeld worden binnen het jaar. Daar is hij niet in geslaagd.”

Vanmorgen klaagde persmagistraat Jo Daenen de besparingen bij Justitie al aan. “Door besparingen en personeelstekort moet een minder aantal rechters evenveel beroepszaken behandelen. De doorlooptijd is daardoor langer geworden”, aldus Daenen op Radio 1.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke.Beeld Photo News

“Vervolging verkrachting moet prioriteit worden”

Groen vraagt behalve meer middelen een andere mentaliteit. “Men neemt het probleem van seksueel misdrijven niet ernstig genoeg”, zegt Van Hecke. “In de meerderheid van de gevallen wordt er geen aangifte gedaan en blijft de dader ongestraft. Daarom moet de drempel om aangifte te doen naar omlaag en nauwgezette opvolging van politie en Justitie worden verzekerd. De vervolging van verkrachting met een prioriteit worden bij Justitie en politie.”

Groen pleit voor een partij-overschrijdende aanpak, ook om seksuele delinquenten veel langer en intensiever op te volgen. “Alleen door samen te werken, kan er snel vooruitgang worden geboekt. Een volgende minister van Justitie zal beter moeten doen. We moeten alles in het werk stellen om dit niet meer te laten gebeuren,” besluit Van Hecke.

Ontslag

Vlaams Belang vraagt niet minder dan het ontslag van minister Geens, terwijl Kamerlid Filip Dewinter onomwonden voor de herinvoering van de doodstraf pleit. 

“Jarenlang hebben we hem gewaarschuwd over de groeiende straffeloosheid in onze maatschappij”, zegt de partij. “Het is niet normaal dat iemand die veroordeeld wordt voor verkrachting in 2017 en daarvoor amper 4 jaar cel krijgt op 4 mei 2019 vrij rondliep om te moorden. De minister van Justitie draagt een verpletterende politieke eindverantwoordelijkheid. Koen Geens is niet capabel en moet ontslag nemen.”

Wilmès begrijpt niet dat verdachte nog vrij rondliep

Opvallend is dat er ook binnen de regering ondertussen kritiek klinkt. Federaal minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) kan bijvoorbeeld niet begrijpen dat dader Steve Bakelmans “niet meteen van zijn vrijheid is beroofd” nadat hij in eerste aanleg tot vier jaar cel was veroordeeld voor verkrachting. “Het is niet mijn taak om mijn mening te geven over de beslissingen die Justitie neemt, maar het is duidelijk dat hierbij vragen kunnen worden gesteld.”

Gevraagd naar het gebrek aan financiële middelen waar veel actoren binnen Justitie over klagen, zei Wilmès dat er eerst een uitgebreide analyse moet gebeuren. “Daarna kunnen we zien of er bijkomend budget moeten worden geïnjecteerd.”

Geens zelf zei gisteren in Terzake dat het hem “verontrust” dat de verkrachtingszaak waarvoor de verdachte van de moord op Julie Van Espen al is veroordeeld, al een hele tijd aansleept in hoger beroep. “Indien er redenen zouden zijn waarom dat niet zou gemogen hebben, zou ik dat ten zeerste betreuren”, aldus Geens.