Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Steve Bakelmans aangehouden na bekentenis moord op Julie Van Espen

Steve Bakelmans.Beeld Facebook

Steve Bakelmans, de verdachte in de zaak rond de vermoorde Julie Van Espen, is aangehouden door de onderzoeksrechter. De man heeft bekend dat hij de studente heeft gedood.

Wat we nu weten

Waarom was Steve Bakelmans op vrije voeten? Alle feiten over de zaak-Julie Van Espen op een rij.

De 39-jarige Steve Bakelmans werd gisteren opgepakt in verband met  de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen in Merksem. Vandaag werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden. Dat meldt het Antwerpse parket. 

De man heeft ook bekentenissen afgelegd en verklaard dat hij verantwoordelijk is voor wat er met Julie is gebeurd. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer.

Strafblad

De dakloze Steve Bakelmans sleept een flink strafblad achter zich aan. Tussen 2004 en 2008 zat Steve Bakelmans. gevangenisstraffen uit voor diefstallen, verkeersmisdrijven, heling en verkrachting van een meerderjarige. Eind 2016 volgde een diefstal met geweld en verkrachting waarvoor hij een tiental weken in voorhechtenis zat. Begin 2017 kreeg hij vier jaar gevangenisstraf. Maar daar zat hij nog geen dag van uit, een situatie die heel wat vragen doet rijzen.

Julie van Espen (23) verdween toen ze afgelopen zaterdag met de fiets van Schilde naar Antwerpen reed. Al snel werd gevreesd dat ze het slachtoffer van een misdaad was geworden. De politie verspreidde gisteren een opsporingsbericht voor een ‘belangrijke getuige’. Het ging om Steve Bakelmans, die wellicht toen al  verdacht werd en nu dus de dader blijkt te zijn.

Antwerpse rechtbank: ‘Niet aangehouden door wet

In juni 2017 is Steve Bakelmans door een Antwerpse rechtbank veroordeeld voor verkrachting. Hoewel het Openbaar Ministerie zijn aanhouding vroeg, besloot de rechter om hem niet aan te houden. Dat heeft te maken met de wet op de voorlopige hechtenis, zegt de rechtbank nu in een persbericht.

“Artikel 33 §2 van de wet op de voorlopige hechtenis laat een dergelijke onmiddellijke aanhouding uitsluitend toe indien moet worden gevreesd dat de beklaagde zich aan de uitvoering van zijn straf zou pogen te onttrekken. Dit is het wettelijke criterium waaraan de rechtbank zich dient te houden. Zo zijn recidivegevaar, de ernst van de feiten, de zwaarte van de straf enzovoort geen wettelijke reden voor een onmiddellijke aanhouding.”

Omdat Bakelmans telkens had meegewerkt met de procedure, was er geen reden om te denken dat hij zich zou onttrekken aan zijn straf. Bakelmans ging in beroep tegen zijn veroordeling, maar omdat er geen aanhouding was, kreeg zijn zaak geen voorrang. Mogelijk had een veroordeling in beroep ertoe kunnen leiden dat hij dit weekend niet meer vrij rondliep. “Op alle rechtbanken, ook op ons hof van beroep, gaat de prioriteit naar zaken waarin personen zijn aangehouden”, zegt Jo Daenen, de woordvoerder van het hof van beroep in De Standaard.