Direct naar artikelinhoud
Moord Julie Van Espen

Facebook verwijdert profiel Steve Bakelmans na stortvloed aan reacties

Speurders op het Albertkanaal.Beeld BELGA

Het Facebook-profiel van Steve Bakelmans, die de moord op Julie Van Espen heeft bekend, werd door Facebook verwijderd. Sinds maandagavond zochten mensen er hun toevlucht om hun onbegrip, woede en verwensingen los te laten op de dader. 

Het was onder andere VTM-journalist Kenneth Dée die via Twitter zijn bedenkingen uitte over het openbare Facebook-profiel. Het profiel van Bakelmans stond zo goed als helemaal open. Je kon er foto’s bekijken, zijn laatste Facebook-berichten lezen en kijken welke pagina’s hij likete. Onder elk openbaar bericht op het profiel begonnen mensen te reageren. 

Een heel beperkte bloemlezing uit de meer dan 4.000 reacties: “Gemiste kans op abortus, gij”, “Langzaam laten zakken in een vat van bijtend zuur”, “Ik, gij, in één kamer en we zullen zien hoe fel je dan nog bent”, “Dat de flikken hem maar bij mij thuis afzetten”...

Twitter bericht wordt geladen...

Heel wat mensen vroegen zich ook af waarom het profiel door Facebook niet offline werd gehaald. Op het profiel van Steve Bakelmans waren ook foto’s te zien van hem en zijn zoontje. “Zijn kind is niet verantwoordelijk voor de gruwelijke daden van zijn vader”, klonk het.

Facebook heeft duidelijk regels als het gaat om haatdragende berichten. “We staan haatdragend taalgebruik niet toe op Facebook, omdat het een omgeving van intimidatie en uitsluiting creëert en in sommige gevallen offline geweld promoot”, lezen de algemene richtlijnen. Meer dan twaalf uur nadat journalist Kenneth Dée de kwestie aankaartte bij Facebook, besloot het socialemediabedrijf het profiel te verwijderen.