Europese Commissie voorspelt Belgisch begrotingstekort van 1,3 procent

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij ongewijzigd beleid zal de Belgische begroting dit jaar afsluiten met een tekort van 1,3 procent. Volgend jaar zou het tekort oplopen tot 1,5 procent. Dat heeft de Europese Commissie vandaag voorspeld in haar economische lenteprognoses. Zoals eerder voorspeld dreigen de internationale handelsspanningen dit jaar te wegen op de Europese economie. Dankzij de binnenlandse vraag blijft de economie wel in alle eurolanden groeien, maar aan een lager tempo. De economie van de hele eurozone zou dit jaar met 1,2 procent toenemen, tegen 1,9 procent vorig jaar. In 2020 zou het bruto binnenlands product van de eurolanden opnieuw met 1,5 procent stijgen.

Vooral handelsland Duitsland heeft het dit jaar lastig. De economie van onze oosterburen zou slechts met 0,5 procent groeien. Enkel van Italië (0,1 procent) wordt een nog zwakkere economische prestatie verwacht. De Belgische economie zou in dit verkiezingsjaar en volgend jaar telkens met 1,2 procent groeien.

De Commissie verwacht voorts dat de werkloosheid in de eurozone dit en volgend jaar nog zal dalen. Die zit nu al op het laagste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Samen met stijgende lonen, een beperkte inflatie en gunstige financieringsvoorwaarden zou de lage werkloosheid de binnenlandse vraag verder moeten ondersteunen.

Onmiddellijk na de Europese verkiezingen van eind mei zal de Commissie zich opnieuw buigen over de openbare financiën. Voor België voorspelt ze voor dit jaar alvast een begrotingstekort van 1,3 procent van het bbp, en voor volgend jaar een tekort van 1,5 procent. De staatsschuld zou in 2019 dalen tot 101,3 procent, en in 2020 tot 100,7 procent.

Vooral Italië en Frankrijk dreigen in de kijker te lopen. Onder druk van de gele hesjes doet de Franse regering dit jaar extra uitgaven die het tekort doen oplopen tot 3,1 procent van het bbp, zo voorspelt de Commissie. De Europese begrotingsregels verplichten de eurolanden om het tekort in principe onder drie procent te houden. Die drempel dreigt Italië volgend jaar te overschrijden. De regering van de uiterst rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging zou het tekort dit jaar laten oplopen tot 2,5 procent, en volgend jaar tot 3,5 procent. De Italiaanse schuldenberg zou dan gegroeid zijn tot 135,2 procent.

bron: Belga