Waals Gewest lanceert twee testprojecten met voorbehouden carpoolstroken op E411/A4

© Photo News

Op de E411/A4 heeft het Waals Gewest dinsdag twee pilootprojecten gelanceerd met voorbehouden carpoolstroken. De eerste strook verbindt Waver met Rosières in Waals-Brabant, de tweede tussen Aarlen en Sterpenich in de provincie Luxemburg. Een première in Europa.

pvm

Concreet kan de pechstrook bij files gebruikt worden door carpoolende automobilisten. Dat voorrecht is weliswaar voorbehouden voor lichte voertuigen met minimum drie personen, de bestuurder inbegrepen. De snelheid is er beperkt tot vijftig kilometer per uur. De politie voorziet mobiele controles.

Op elke strook zullen twee ANPR-camera’s instaan voor de identificatie van de voertuigen. Twee andere camera’s kunnen het aantal personen aan boord nagaan, met een herkenningssysteem dat dag en nacht werkt. Twee camera’s tot slot bieden een globaal verkeersoverzicht. Al die informatie wordt gekanaliseerd naar het verkeerscentrum Perex.

Elk voertuig op de carpoolstrook waarvan de omvang niet voldoet of dat te weinig inzittenden heeft, riskeert een boete tot 58 euro.

Bestuurders die te snel rijden worden gewaarschuwd via een bord 200 meter voor een eerste controlepunt. Er komen ook mobiele radars die zullen leiden tot een boete, waarschuwt het Waalse gewest.

De Waalse investeringsmaatschappij Sofico financiert ten bedrage van 906.000 euro. De projecten zullen over een tot twee jaar geëvalueerd worden, voor een eventuele uitbreiding naar andere zones.

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) juicht deze primeur voor België toe. “Ik heb dit initiatief steeds ondersteund, eerst door de wegcode aan te passen om het gebruik van de pechstrook als carpoolstrook mogelijk te maken.” Dit project is het bewijs dat de verschillende overheden moeten samenwerken om de uitdagingen inzake mobiliteit en klimaat aan te gaan. Bellot hoopt dat dit maar een begin is. “Ik richt een oproep tot het Brusselse en het Vlaamse gewest om verantwoordelijkheidszin aan de dag te leggen en vraag hen om, naar het voorbeeld van het Waalse gewest, de carpoolstrook mogelijk te maken om zo Brussel binnen te rijden.”

# Belga context ## Related picture(s) [POLITICS WALLOON PARLIAMENT PLENARY SESSION]

## Related Video(s) [La Région wallonne lance deux projets pilo...]

[Carlo Di Antonio (cdH): “L’idée est de fav...]

View full context on [BelgaBox]

(belga)