TIJDLIJN. Het gerechtelijk parcours van Steve B.

© BELGA

Steve B. was geen onbekende voor justitie toen hij in beeld kwam als verdachte in de zaak-Julie Van Espen. Een reconstructie van zijn gerechtelijk verleden.

mv, msn

Juni 2001

De correctionele rechtbank van Ieper veroordeelt Steve B. in juni 2001 tot achttien maanden cel, waarvan de helft met uitstel. Dat schrijft de Krant van West-Vlaanderen. Gecontacteerd door De Standaard wil de rechtbank geen tijd investeren in een zoektocht naar het vonnis.

B. wordt veroordeeld voor verschillende diefstallen in de periode november 2000. Zo stal hij zelfs een auto in Ieper. Daarmee veroorzaakte hij een ongeval in Westrozebeke. Hij pleegde toen ook vluchtmisdrijf.

Maart 2004

In maart 2004 verkrachtte Steve B. een vrouw die hem hulp had aangeboden. B. was in die periode dakloos en bedelde op de Antwerpse De Keyserlei. De 58-jarige Monique kreeg medelijden met de jongeman en gaf hem haar telefoonnummer ‘voor als hij honger had’.

Nog diezelfde avond belde B. aan bij de vrouw. Hij liet haar boterhammen smeren en verkrachtte haar. Daarna ging hij op de loop met haar portemonnee. Voor de rechtbank zei hij in 2004 dat hij ooit zelf was misbruikt door zijn grootvader en dat het gebruik van marihuana zijn beoordelings­vermogen beïnvloedde.

2004-2008

De rechter veroordeelt Steve B. tot 4,5 jaar voor de verkrachting van Monique, diefstallen, verkeersmisdrijven en heling.

31 oktober 2016

Steve B. dringt ’s nachts het appartement van zijn ex-vriendin binnen en mishandelt en verkracht haar. Hij steelt geld en een bankkaart.

6 november 2016

Hij geeft zichzelf aan en wordt in voorarrest geplaatst.

27 januari 2017

Steve B. wordt doorverwezen naar de rechtbank en wordt voorwaardelijk vrijgelaten.

7 april 2017

Het justitiehuis geeft Steve B., die vrij is onder voorwaarden in afwachting van zijn proces, een gunstige beoordeling.

30 juni 2017

De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen veroordeelt Steve B. tot een gevangenisstraf van vier jaar voor de verkrachting en diefstal met geweld op zijn ex-vriendin. Het parket vraagt zijn onmiddellijk aanhouding, maar de rechter gaat daar niet op in, omdat er geen risico is op vluchtgevaar.

Omdat B. beroep aantekent, is het vonnis niet definitief en komt hij vrij.

mei 2018

De zaak wordt ingeleid bij het Antwerpse hof van beroep. Een uitspraak zou in het najaar volgen.

november 2018

De zaak wordt uitgesteld en later vastgelegd om te hervatten op 5 juni 2019.

4 mei 2019

De 23-jarige Julie Van Espen verdwijnt terwijl ze langs het Albertkanaal fietst van haar huis in Schilde naar een afspraak met vriendinnen in Antwerpen.

Maandag 6 mei 2019

Het lichaam van Julie Van Espen wordt teruggevonden in het Albertkanaal. Steve B. wordt opgepakt in Leuven. ’s Avonds bekent hij dat hij de studente heeft gedood.

Dinsdag 7 mei 2019

De onderzoeksrechter beslist Steve B. aan te houden voor moord. Ook voor de onderzoeksrechter heeft hij bekentenissen afgelegd en verklaard dat hij verantwoordelijk is voor wat er met Julie is gebeurd.