Direct naar artikelinhoud

Eenpersoonskamer steeds duurder: "Schaf ereloonsupplementen af"

Eenpersoonskamer steeds duurder: "Schaf ereloonsupplementen af"

Artsen die amper of zelfs geen contact hebben met patiënten, rekenen steeds vaker ook ereloonsupplementen aan voor hun werk. Het gaat dan onder meer om radiologen. Dat melden de Mediahuis-kranten op basis van de Ziekenhuisbarometer van CM. Zulke ereloonsupplementen zijn een van de redenen waarom patiënten steeds meer uit eigen zak betalen. Het christelijk ziekenfonds wil meer beperkingen op de supplementen.

Patiënten in een eenpersoonskamer betalen gemiddeld 1.460 euro, besluit CM uit een analyse van 1,4 miljoen ziekenhuisfacturen. Meer dan 60 pct van dat bedrag (zo'n 900 euro) bestaat uit ereloonsupplementen. Dat zijn extra bedragen die dokters mogen vragen bovenop de vaste tarieven. Vijf jaar geleden maakten die ereloonsupplementen nog 56 pct uit van de factuur, die toen gemiddeld 1.379 euro bedroeg.

Die stijging heeft volgens CM-voorzitter Luc Van Gorp te maken met het feit dat de maximale ereloonsupplementen die artsen mogen vragen, blijven stijgen. Daarnaast kiezen mensen vaker voor een eenpersoonskamer dan vroeger. Een derde reden is dus het aanrekenen van die supplementen voor technische prestaties.

"Afschaffen"
"Het is meer dan ooit tijd om de supplementen af te schaffen", reageert sp.a-Kamerlid Monica De Coninck. Morgen wordt in de commissie Volksgezondheid het voorstel van minister Maggie De Block (Open Vld) besproken waardoor artsen niet langer zullen kunnen weigeren om patiënten in een tweepersoonskamer te behandelen. Maar voor De Coninck gaat dit niet ver genoeg. Haar partij heeft al langer een wetsvoorstel ingediend om zulke supplementen af te schaffen. "Het voorstel ligt ter stemming in de Kamer. Waar wacht deze meerderheid nog op?"

De Coninck wijst erop dat in de recente begrotingsronde aan de ziekenhuizen een extra besparing van 100 miljoen euro werd gevraagd. "Deze regering talmt met de hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Het gevolg is dat de factuur via de ereloonsupplementen doorgeschoven wordt naar de patiënt, die opnieuw de pineut is", zegt De Coninck. "Individualisering van het supplementenbeleid belast in het bijzonder de meest kwetsbare patiënten."